2 квітня – Всесвітній день поширення інформації про аутизм

2 квітня – Всесвітній день поширення інформації про аутизм

В Україні про аутизм лише недавно почали говорити на загальносуспільному рівні. Всього два десятиліття тому аутизм був таємничим і мало вивченим захворюванням, яке зазвичай асоціювалося з фільмом „Людина дощу” і савантизмом (синдром саванта). Цей діагноз ставили в середньому одній дитині з п’яти тисяч.
З тих пір ситуація дуже змінилася. Сьогодні, завдяки посиленому поширенню інформації про аутизм, люди набагато краще розуміють, що це таке. Тепер ми знаємо, що, крім аутизму, існує цілий спектр аутистичних розладів, які мають різні причини і проявляються по-різному.

Десять найважливіших фактів про розлади аутистичного спектра

1. Кваліфіковане раннє втручання в захворювання аутистичного спектра не просто покращує поведінку − воно покращує мозкову діяльність.
2. Якщо діти не починають говорити до чотирьох років, це не означає, що вони не говоритимуть ніколи. Дослідження говорять, що значна частина цих дітей починає з часом вимовляти слова, а майже половина опановує мовлення.
3. Хоча симптоми аутизму супроводжують людину все життя, деякі діти з розладами аутистичного спектра досягають такого значного прогресу, що їх стан більше не відповідає критеріям захворювання. Ключ до такого успіху – кваліфіковане раннє втручання.
4. Часто молодші брати і сестри дітей з аутизмом демонструють відставання в розвитку і симптоми, які не завжди відповідають аутизму, проте дають серйозну підставу для раннього втручання.
5. Дослідження підтверджують те, що батьки говорять про схильність дітей з аутизмом до бродяжництва і звичку зникати в найнесподіваніших випадках: це буває часто, це дуже страшно і це не пов’язано з браком батьківського піклування та нагляду.
6. Якщо жінка приймає препарати з фолієвою кислотою до та під час вагітності, це знижує ризик народження дитини з аутизмом.
7. Один з кращих способів розвинути соціальні навички в аутичних школярів – це навчити їх однокласників правильним стратегіям поведінки та взаємодії з особливими дітьми.
8. Дослідники можуть помітити ранні ознаки аутизму в дитини вже у віці шести місяців – це відкриття, яке зменшує вік початку терапевтичного втручання і тим самим покращує його результат.
9. Ранні клінічні випробування перших медикаментів для лікування причин аутизму дають нам надію.
10. Інвестори та виробники реагують на заклик розробляти і виробляти продукцію для задоволення потреб аутистів і забезпечувати їм обслуговування, якого вони потребують.

30-03-2018