26 січня на базі КПІ ім. Ігоря Сікорського відбулося розширене засідання колегії Міністерства освіти і науки України

26 січня на базі КПІ ім. Ігоря Сікорського відбулося розширене засідання колегії Міністерства освіти і науки України

Участь у ньому взяли Віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександр Співаковський, представники центральних органів виконавчої влади України, ректори вищих начальних закладів України, очільники громадських організацій, які працюють у галузі освіти, науковці, експерти та інші.
„Хотілося б, що всі ми разом змогли провести конструктивну розмову щодо конкретних планів розвитку національної освіти у 2018 – 2019 роках;, – наголосила на початку засідання міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. „Для нашої держави надзвичайно важливо змінити пріоритети розвитку економіки і суспільства. Потрібно, щоб до головних пріоритетів увійшов розвиток людського капіталу, який, власне, і вирішуватиме усі ті проблеми, що стоять перед нами, – сказав, вітаючи учасників засідання, ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський. – І наша країна може вийти з тієї складної ситуації, в якій перебуває, саме завдяки розвитку людського капіталуˮ.

Перед учасниками розширеного засідання колегії МОН виступив також В’ячеслав Кириленко. „Ви знаєте, що Уряд практично не проводить жодного засідання, на якому не обговорювалося б питання освіти, у тому числі й вищої. Не буває практично засідань, на яких би чи профільний міністр, чи інші члени Уряду, чи Прем’єр-міністр, який опікується цими питаннями особисто, не порушували б освітянських тем, і не приймали відповідних рішень... Це є стратегічною позицією Урядуˮ, – нагадав у своєму вітальному слові Віце-прем’єр-міністр України.

Про основні завдання, що стоять нині перед освітянами і науковцями вищої школи України, а також про проблеми, з якими зіткнулася сьогодні вища освіта, і магістральні шляхи їх розв’язання розповіла в доповіді, „Про пріоритетні напрями змін у вищій освіті на 2018 – 2019 рокиˮ міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. Доповідь першого заступника міністра Володимира Ковтунця „Про реформування фінансування та економічних відносин у сфері вищої освітиˮ була присвячена новим фінансовим механізмам забезпечення діяльності українських ВНЗ й тим новаціям, які ближчим часом упроваджуватимуться у практику.

З доповіддю „Про проект Концепції підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освітиˮ виступив на Колегії заступник міністра Юрій Рашкевич. В обговоренні питань порядку денного взяли участь президент Спілки ректорів вищих навчальних закладів України ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леонід Губерський, ректори кількох провідних українських університетів та представники Національної команди експертів з реформування вищої освіти. За результатами засідання колегії її члени прийняли рішення, в якому визначили перелік першочергових завдань, які мають виконати Департамент вищої освіти разом з іншими структурними підрозділами Міністерства освіти і науки України. Серед них – і розробка проекту Національної стратегії розвитку вищої освіти (до 2025 року), що його фахівці Міністерства повинні розробити спільно з Інститутом освітньої аналітики та Національною академією педагогічних наук України.

29-01-2018