Державна мова як чинник консолідації суспільства

Державна мова як чинник консолідації суспільства

У листопаді 1997 року Указом Президента України № 1241/97 в Україні встановлено День української писемності та мови. Запроваджено його на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства. Свято відзначають щорічно 9 листопада – у день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця.

Починаючи з 2000 року, саме 9 листопада  усі охочі можуть долучитися до написання Диктанту національної єдності. Схожа акція щороку проводиться у Польщі, Китаї, Франції та інших країнах. Зокрема, в нашій області перевірити свої знання з рідної мови можна буде на двох локаціях: малій залі Закарпатської ОДА та Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф. Потушняка.

У всіх закладах загальної середньої освіти області у День української писемності та мови стартує ХІХ Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Цей мовний марафон був зініційований у 2000 році українським меценатом і громадським діячем Петром Яциком, який усе життя прожив у Канаді, але завжди пам’ятав про рідну землю.

Зауважимо, що цьогоріч День української писемності та мови саме Закарпаття проводить на державному рівні. „Минулого року це свято провели у Сєвєродонецьку на Луганщині, і виникла ідея створити своєрідний місток єднання через усю Україну, провівши цьогорічні заходи на Закарпатті”, – зауважив на прес-конференції 8 листопада заступник міністра культури України Юрій Рибачук.

З метою піднесення престижу державної мови серед учнівської молоді, виховання пошани до культури і традицій українського народу в закладах освіти цього дня також заплановано ряд заходів, спрямованих на поглиблення знань з української мови та розвиток творчості учнів.

Усі виховні, культурно-мистецькі, просвітницькі заходи спрямовано на збереження й утвердження української мови. Адже виплекана нашими пращурами, вона створює індивідуальне обличчя країни і нації, є генетичним кодом Українського народу.  

09-11-2018