„Я бачу і мене бачать”

„Я бачу і мене бачать”

Організацією Об’єднаних Націй 2011–2020 роки оголошено Десятиліттям дій з безпеки дорожнього руху. Кількістю дорожньо-транспортних пригод, у яких гинуть люди, занепокоєні у країнах Європи, і вони поставили перед собою амбітне завдання – знизити кількість жертв на автошляхах до нуля.

У період з 12 по 18 листопада 2018 року в Україні з метою запобігання дорожньо-транспортному травматизму з участю дітей,  виховання молодого покоління на кращих традиціях дисциплінованих учасників дорожнього руху, активізації діяльності учнівської молоді до теми безпеки руху, розвитку творчих здібностей підростаючого покоління, проведено ІІ етап Тижня безпеки дорожнього руху.

Активними його учасниками стали педагогічні працівники та вихованці Закарпатського обласного палацу дитячої та юнацької творчості ,,ПАДІЮН”, на базі якого діє учнівське самоврядування ,,Нове покоління”.

         Зокрема,  лідери „Нового покоління” стартували акцією, ініційованою благодійним фондом „Серце до серця”, –  ,,Я бачу і мене бачать”. Мета акції – пояснити дітям правила безпечного пересування вулицями, зокрема і в темну пору доби. 13, 14 листопада цього року  лідери учнівського врядування  побували у чотирьох  закладах освіти, щоб якомога більше дітей дізналися про важливість дотримання правил дорожнього руху та користувалися світловідбиваючими елементами, які допомагають зменшити кількість ДТП за участі пішоходів.

Інформуючи дітей, в першу чергу говорили про безпеку й дотримання правил поведінки на дорозі. Діти активно відповідали на запитання, ділились емоціями, демонструючи хороші знання Правил дорожнього руху. Однак більшість з них світловідбивач, який допомагає бути добре поміченим під час руху в темну пору доби, побачила вперше. 

15 листопада під час проведення акції ,,Я бачу і мене бачать” в Ужгородському АНВК „Ялинка” координатори та лідери учнівського врядування ,,Нове покоління” разом з представниками патрульної поліції та благодійного фонду ,,Серце до серця” подарували вихованцям ,,світлячки” і пам’ятки з правилами дорожнього руху. 

Лідери обласного учнівського  врядування  „Нове покоління” за підтримки координатора Марії Рущак продовжили відповідну інформаційно-просвітницьку роботу щодо формування знань та навичок безпечної поведінки дітей на дорозі на базі Воловецької філії Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді ,,АРНІКА”. У рамках Тижня  безпеки дорожнього руху вони ініціювали проведення тематичної акції з метою поділитися своїм досвідом з іншими лідерами з районних та міських осередків. Після яскравих виступів молодих амбіційних спікерів лідери-„арніківці” загорілись ідеєю пройти навчання і впровадити акцію      ,,Я бачу і мене бачать” на обласному рівні.

Результатом проведеної роботи стало усвідомлення з боку дітей того, що життя – найвища цінність, яку потрібно оберігати, дотримуючись правил і не порушуючи їх. Знати і виконувати правила безпечної поведінки на вулиці повинні всі перехожі: і дорослі, і особливо діти!

27-11-2018