Коротко про головне: відбулася селекторна нарада з питань освітньої галузі

Коротко про головне: відбулася селекторна нарада з питань освітньої галузі

У діяльності обласної державної адміністрації  питання забезпечення прав на освіту, охорону здоров’я, безпечні умови навчання та праці – серед пріоритетів. Саме тому 2 червня відбулася селекторна нарада під головуванням Олексія Петрова, голови обласної державної адміністрації, з головами райдержадміністрацій, міськвиконкомів, виконавчих органів місцевих рад об’єднаних територіальних громад, керівниками місцевих органів управління освітою з окремих питань функціонування освітньої галузі.

Зокрема, на виконання вимог Законів України „Про освіту” і „Про повну загальну середню освіту” було окреслено засади, інструменти  та механізми, що мають бути використані для забезпечення злагодженої роботи освітньої системи області на усіх рівнях.

Обговорено питання про розширення мережі опорних закладів загальної середньої освіти, що є одним із показників, за яким Програмою діяльності Кабінету Міністрів України передбачено проведення моніторингу та оцінки ефективності діяльності голів державних адміністрацій, надання фінансової автономії закладам освіти, організація якісного і безпечного харчування та неухильне забезпечення пожежної безпеки в закладах освіти області.

Було наголошено, що опорний заклад освіти – це спроможність на кращому рівні надавати освітні послуги. Адже саме для цих закладів в першу чергу передбачено кошти для осучаснення матеріально-технічної і навчально-методичної бази, придбання автобусів тощо. Наразі в області можемо говорити про три опорні школи: одна у Перечинській ОТГ і дві у Воловецькому районі.

Покращення ефективності роботи мережі закладів загальної освіти є відповідальністю органів місцевого самоврядування, які є засновниками шкіл. Тож нині необхідно приймати виважені рішення, щоб подбати про освіту дітей і забезпечити виконання вимог законодавства.

Ганна Сопкова, директор департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації, нагадала присутнім механізм і вимоги, передбачені законодавством  для створення опорної школи, було дано  також аналіз проведеної роботи з цього приводу на місцях.

„Зараз, як ніколи, – наголосив Олексій Петров, – ми повинні усвідомити цінність життя і здоров’я, власної відповідальності та спроможності зберегти та зміцнити здоров’я”. Тому питання якісного та безпечного харчування, неухильне забезпечення пожежної безпеки в закладах освіти  є надзвичайно важливими.

Відомо, що органами місцевого самоврядування та місцевими органами виконавчої влади затверджено відповідні програми і у 2020 році це дозволило у закладах загальної середньої освіти охопити харчуванням 66 170 учнів, у тому числі безкоштовним – 23 179 учнів, і забезпечити належне харчування дітей у закладах дошкільної освіти.  

Водночас чимало харчоблоків закладів освіти потребують поліпшення матеріально-технічного стану та  оновлення  кухонного обладнання.

Підсумовуючи  обговорення цього питання, голова наголосив, що очікує від місцевих органів влади своєчасного  і в повному обсязі освоєння коштів освітньої субвенції, що передбачені для закупівлі обладнання для 134 закладів освіти області на суму понад 16 млн гривень.

Особливу увагу було звернуто і на додержання вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки закладів освіти на території Закарпатської області.

Упродовж грудня – лютого в області Управлінням ДСНС України у Закарпатській області проведено перевірки 1291 об’єкта освіти.

Для усунення виявлених порушень залишився час до 1 вересня 2020 року, коли учні, вихованці знову масово повернуться до закладів освіти. Отже, невідкладно потрібно вжити всіх заходів, щоб гарантувати безпечне перебування усіх учасників освітнього процесу за місцем навчання та роботи.

У продовження теми Ганна Іванівна акцентувала увагу на умовах, в яких відбуватиметься цьогорічне зовнішнє незалежне оцінювання,  і вимогах до його проведення: організований підвіз, забезпечення індивідуальними засобами  захисту, антисептиками та ін.

Актуальним для керівників місцевих органів управління освітою та керівників закладів освіти залишаються питання ефективного і в повному обсязі використання коштів субвенцій на облаштування закладів загальної середньої освіти внутрішніми вбиральнями та забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти ,,Нова українська школа”,  своєчасної видачі документів про освіту.

Підсумовуючи голова обласної державної адміністрації зазначив: „Немає жодних об’єктивних підстав для того, щоб ми не могли вирішити порушені питання. Ми розраховуємо на те, що буде налагоджено конструктивну співпрацю. Зі свого боку надаватимемо підтримку для реалізації поставлених завдань і забезпечення належної роботи освітньої галузі”.

02-06-2020