МОН оперативно виправляє прогалини щодо забезпечення підручниками шкіл, які переходять на навчання українською мовою

МОН оперативно виправляє прогалини щодо забезпечення підручниками шкіл, які переходять на навчання українською мовою
Перехід закладів загальної середньої освіти (ЗЗСО) з навчанням російською мовою на навчання українською мовою відбувається поетапно, відповідно до змін нормативно-правової бази та з урахуванням видання нових підручників для окремих паралелей класів.

На сьогодні залишається невирішеним питання забезпечення підручниками 6, 8 та 9 класів.

Внесення змін до постанови КМУ від 23 січня 2020 року № 41 надало б можливість забезпечити учнів 6 класу українськими підручниками та виконати перерозподіл підручників для 8 та 9 класів, яких не вистачає.

Проєкт змін до постанови було підготовлено ще в лютому 2020 року. Однак тоді він чомусь не був погоджений із зацікавленими органами виконавчої влади і відповідно не був переданий на затвердження Урядом.

У серпні МОН в оперативному режимі розпочало погодження нормативного документа для того, щоб забезпечити дітей підручниками.

Після внесення змін до постанови КМУ у поточному році будуть надруковані за кошти державного бюджету підручники для 6 класу ЗЗСО, а також з’являться правові підстави для перерозподілу підручників для 8 і 9 класів між областями, де є їх надлишок, і де їх не вистачає.

Передбачено видання підручників українською мовою для учнів 6 класу ЗЗСО з 6 предметів загальним накладом 252 тис 282 примірники.

Зазначимо, у 2018-2019 роках надруковано підручники для 5, 10 та 11 класів ЗЗСО, тобто учні зазначених класів стовідсотково забезпечені підручниками українською мовою. У 2020 році за кошти державного бюджету здійснено додаткове видання підручників українською мовою для учнів 7 класу ЗЗСО.

За матеріалами Міністерства освіти і науки України

24-09-2020