Освітяни обговорили шляхи реалізації в області заходів Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді у 2018 році

Освітяни обговорили шляхи реалізації в області заходів Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді у 2018 році
Якщо буде світло в душі,
буде краса в людини.
Якщо є краса в людини,
буде гармонія в домі.
Якщо є гармонія в домі,
буде порядок у нації.
Якщо є порядок у нації,
буде мир у світі!!!





У грудні 2017 року у м. Київ відбувся Третій Форум українських патріотичних справ ,,Ми – Українці!”, участь у якому взяли педагогічні працівники, які відповідають за реалізацію в області виховних заходів засобами національно-патріотичного виховання дітей та молоді. 
Крім того, у грудні минулого року відбулося засідання координаційної ради з питань молодіжної політики та національно-патріотичного виховання при обласній державній адміністрації, де розглядалися питання про проведення в області заходів національно-патріотичного виховання дітей та молоді, зокрема Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри „Сокіл” („Джура”).
За підсумками цих заходів 25 січня цього року проведено обласний семінар-нараду з питань національно-патріотичного виховання дітей та молоді, до участі у якому залучено представників державних органів влади, місцевих органів управління освітою, районних та міських методичних кабінетів, закладів позашкільної освіти області, відповідальних за організацію та проведення у закладах освіти заходів з національно- патріотичного виховання, та голови Всеукраїнської громадської організації Українського реєстрового козацтва у Закарпатській області Савицького І.О.
Директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Сопкова Г.І., розпочинаючи роботу семінару-наради, довела до присутніх його тему та мету, а також завдання, намічених для обговорення та напрацювання пропозицій з питань виховання молоді у розрізі компетентнісного підходу в позашкіллі, сучасного змісту та технологій; розвитку науково-теоретичних і методичних основ національно-патріотичного виховання; виховного потенціалу громадських організацій, закладів позашкільної освіти та об’єднань у національно-патріотичному вихованні дітей та молоді; збереження історичної пам’яті і національно-культурних особливостей в контексті патріотичного виховання.
Ганна Іванівна повідомила, що з метою належної реалізації Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2017 – 2020 роки Кабінетом Міністрів України затверджено відповідний план дій, який передбачає проведення у закладах загальної середньої, позашкільної, професійної, вищої освіти різноманітних освітньо-виховних, інформаційно-просвітницьких, культурологічних, науково-методичних заходів.
Відповідно до рекомендацій Міністерства освіти і науки України (лист 27.07.2017 № 1/9-413 ,,Про деякі питання щодо організації виховної роботи у навчальних закладах у 2017/2018 навчальному році”) у планах роботи закладів освіти у 2017/2018 навчальному році сплановано відзначення важливих пам’ятних та ювілейних дат, пов’язаних з національною історією, освітою та культурою. 
Планом дій Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2017 – 2020 роки передбачена організація реекспозиції в музеях при навчальних закладах краєзнавчого, етнографічного, історичного профілю з метою посилення їх національно-патріотичного впливу через представлення інформації про український визвольний рух ХХ століття, героїв Небесної Сотні, проведення антитерористичної операції, волонтерів, громадян, які зробили значний внесок у зміцнення обороноздатності держави.
У цьому зв’язку необхідно також оновлювати фонди бібліотек національно-патріотичною літературою про мовно-культурну самобутність українського народу і героїзм у боротьбі за незалежність та територіальну цілісність держави.
У закладах освіти продовжуватиметься робота щодо військово-патріотичного виховання. Департаментом освіти і науки облдержадміністрації надіслано органам управління освітою та керівникам закладів освіти для здійснення заходів з військово-патріотичного виховання дітей та молоді лист Міністерства освіти і науки України 19.12.2017 № 1/9-701 ,,Про налагодження співпраці закладів освіти з військовими частинами Національної гвардії України щодо військово-патріотичного виховання”. Військово-шефська співпраця закладів освіти з військовими частинами створюватиме додаткові можливості для організації проведення заходів національно-патріотичного спрямування на базі музеїв, територій військових містечок, кімнат бойової слави.
Керівникам органів управління освітою та закладів освіти необхідно передбачити організацію заходів з підвищення рівня професійної компетентності відповідальних працівників у сфері національно-патріотичного виховання дітей та молоді, вивчення сучасних виховних систем, узагальнення та поширення найкращого досвіду з національно-патріотичного виховання дітей та молоді.
Досвід та професіоналізм педагогічних працівників повинен використовуватися і під час підготовки пропозицій щодо внесення змін до Закону України ,,Про позашкільну освіту” та Положення про позашкільний заклад освіти (лист Міністерства освіти і науки України 10.01.2018 № 1/9-18 ,,Про підготовку нормативно-правових актів з питань позашкільної освіти”).
Департаментом освіти і науки облдержадміністрації сплановано проведення у 2018 році ряду обласних заходів, зокрема обласного конкурсу літературних творів, творів образотворчого мистецтва та фоторобіт на тему „Захисники України: історія та сьогодення”. Зазначений обласний конкурс проводиться з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотизму у дітей та традиційно проходить у чотирьох номінаціях: „Лист”, „Вірш”, „Малюнок”, „Фоторобота”.
З метою подальшого національно-патріотичного виховання дітей та молоді департаментом сплановано проведення у 2017/2018 навчальному році шкільного, І та ІІ етапів Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри „Сокіл” („Джура”).
Згідно з наказом департаменту освіти і науки облдержадміністрації 21.09.2017 № 253 Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра „Сокіл” („Джура”) в області проводитиметься упродовж квітня (шкільний етап), упродовж травня (міський, районний І етап) та 7 – 12 червня 2018 року у формі таборування відбудеться обласний ІІ етап.
Для забезпечення проведення І та ІІ етапів Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри „Сокіл” („Джура”) у 2018 році створено відповідний обласний штаб, склад якого затверджено розпорядженням голови облдержадміністрації 13.10.2017 № 522 ,,Про обласний штаб Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри „Сокіл” („Джура”).
Планом дій Стратегії передбачено проведення заходів з національно-патріотичного виховання і в період проведення оздоровлення та відпочинку дітей та молоді. Зокрема, у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку необхідно разом з громадськими організаціями організовувати тематичні зміни національно-патріотичного спрямування. 
Участь у семінарі-нараді взяли Савченко І.П., начальник відділу молодіжної політики управління молоді та спорту облдержадміністрації, яка повідомила про співпрацю структурних підрозділів, що реалізують державну молодіжну політику, закладів освіти та інститутів громадянського суспільства з метою реалізації Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2017 – 2020 роки, Сивохоп В.І., методист кабінету координаційно-методичної діяльності Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти, яка розповіла яким чином організовано та здійснюється методичний супровід діяльності педагога з національно-патріотичного виховання в умовах реформування освіти.
Важлива роль у здійсненні національно-патріотичних заходів відводиться закладам позашкільної освіти. Представники обласних закладів позашкільної освіти розповіли про використання різних форм для виховання дітей та молоді у дусі патріотизму, громадської відповідальності засобами художньо-естетичної, еколого-натуралістичної та туристсько-краєзнавчої творчості. 
Зокрема, завідувач методичного відділу Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді Осипенко О.В. презентувала матеріал на тему ,,Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра ,,Сокіл” (,,Джура”) як системна форма комплексної роботи з національно-патріотичного виховання учнівської молоді: фізичний та патріотичний аспекти”, завідувач організаційно-масового відділу Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської творчості Кремінь О.І. розповіла про національно-патріотичне виховання дітей та молоді засобами еколого-натуралістичної творчості, шляхом залучення до участі у дитячо-юнацькій еколого-натуралістичній грі ,,Паросток”, заступник директора Закарпатського обласного палацу дитячої та юнацької творчості ,,ПАДІЮН” Ганько Н.В. інформувала присутніх про особливості і традиції національно-патріотичного виховання дітей та молоді в ,,ПАДІЮНі”.
За підсумками наради з питань національно-патріотичного виховання дітей та молоді з обласними закладами позашкільної освіти та відповідальними за виховну роботу в місцевих органах управління освітою, методистами районних (міських) методичних кабінетів департаментом освіти і науки облдержадміністрації розроблено відповідні рекомендації.

25-01-2018