Підбито підсумки обласного огляду музеїв при закладах освіти

Підбито підсумки обласного огляду музеїв при закладах освіти

В області проведено обласний етап Всеукраїнського огляду музеїв при закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної та професійної (професійно-технічної) освіти, які перебувають у сфері управління Міністерства освіти і науки України, під час якого вивчено роботу музеїв, що функціонують у закладах освіти Закарпаття.
У закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної та професійної (професійно-технічної) освіти області функціонують 199 музеїв, з яких 147 – у сільській місцевості, в тому числі 7 – у закладах дошкільної освіти, 182 – у закладах загальної середньої освіти, 5 – у закладах позашкільної освіти, 3 – у закладах професійної (професійно-технічної) освіти. Усі зазначені музеї взяли участь в обласному огляді.
Із загальної кількості музеїв, які функціонують при закладах освіти області, 58 музеїв історичного профілю, 66 – краєзнавчого профілю, 41 – етнографічного профілю. В області також діють народознавчі, літературні, мистецькі та галузеві музеї. Сорок музеїв мають почесне звання „Зразковий музей”. За період з минулого Огляду, який проходив у 2015/2016 навчальному році, створено та зареєстровано шість нових музеїв.
Під час обласного огляду музеїв при закладах освіти проводився аналіз їх роботи, участі в освітньому процесі та вихованні дітей і молоді. Крім того, обласна комісія вивчала діяльність музеїв з охорони пам’яток природи, історії та культури щодо забезпечення удосконалення профільної структури музею, виконання законів України про декомунізацію суспільного життя та рекомендацій Міністерства освіти і науки України ,,Про перегляд підходів з організації діяльності музеїв історичного профілю”.
Зрештою робота переважної більшості музеїв сприяє формуванню у здобувачів освіти національно-патріотичних почуттів, залученню учнівської молоді до краєзнавчо-пошукової та дослідницької діяльності. Варто відзначити, що найбільш активними учасниками обласного огляду стали музеї закладів освіти Виноградівського, Великоберезнянського, Міжгірського, Перечинського, Тячівського, Ужгородського, Хустського районів, міст Ужгорода та Хуста.
За належний рівень роботи із залучення молоді до вивчення і збереження історико-культурної спадщини свого народу, використання засобів музейної педагогіки для національно-патріотичного виховання учнів відзначено таких  керівників музеїв:

Алексик Олену Юріївну, керівника музею історії школи Хустської спеціалізованої школи І–ІІІ ступенів №1 імені Августина Волошина Хустської міської ради Закарпатської області;

Бесараба Ігоря Борисовича, керівника музею бойової слави    Великоберезнянської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І–ІІІ ступенів Закарпатської обласної ради;

Галько Наталію Михайлівну, керівника музею видатних випускників школи Залужанської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів Мукачівської районної ради Закарпатської області;

Драгуську Ольгу Василівну, керівника краєзнавчого музею Нижньоселищенської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів Хустської районної державної адміністрації Закарпатської області;

Молнар Ганну Йосипівну, керівника історичного музею навчально-виховного комплексу „Виноградівська загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад №7” Виноградівської районної ради Закарпатської області;

Майор Любов Павлівну, керівника музею „Берегиня” класичної гімназії Ужгородської міської ради Закарпатської області;

Пилип Ельміру Елемирівну, керівника музею „Історія та побут села Тур’ї Ремети” Тур’я-Реметівської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів Перечинського району Закарпатської області.

Зазначимо, що обласний огляд музеїв при закладах освіти проводився у відповідності до Умов проведення Всеукраїнського огляду музеїв при закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної та професійної (професійно-технічної) освіти, які перебувають у сфері управління Міністерства освіти і науки України, відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України 22.10.2014 №1195 „Про затвердження положень про музеї при дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних та професійно-технічних навчальних закладах, які перебувають у сфері управління Міністерства освіти і науки України”.

 

 

За матеріалами ЗЦТКЕС

 

06-02-2019