В області проходить тиждень права

В області проходить тиждень права

13 грудня цього року на базі юридичного факультету ДВНЗ ,,Ужгородський національний університет” відбулася науково-практична конференція ,,Перспективи викладання правознавства у закладах загальної середньої освіти”. Конференція організована ДВНЗ ,,Ужгородський національний університет” спільно з департаментом освіти і науки облдержадміністрації та Закарпатським інститутом післядипломної педагогічної освіти в рамках проведення тижня права.
Крім організаторів, у роботі конференції взяли участь педагогічні та науково-педагогічні працівники, керівники закладів освіти, які здійснюють підготовку спеціалістів для юридичної галузі, представники державних органів влади, досвідчені юристи.
Учасників конференції привітали з початком її роботи проректор з науково-педагогічної роботи ДВНЗ ,,Ужгородський національний університет” Рогач Олександр Янович, начальник Головного територіального управління  юстиції у Закарпатській області Когутич Євгеній Дезидерійович, начальник відділу дошкільної, загальної середньої, інклюзивної та позашкільної освіти департаменту освіти і науки облдержадміністрації Грабар Євген Степанович, декан юридичного факультету ДВНЗ ,,Ужгородський національний університет” Лазур Ярослав Володимирович.
З доповідями виступили Бисага Юрій Михайлович - завідувач кафедри конституційного права та порівняльного правознавства юридичного факультету ДВНЗ ,,Ужгородський національний університет”, Галас Володимир Іванович - доцент кафедри теорії та історії держави і права юридичного факультету ДВНЗ ,,Ужгородський національний університет”, Росоха Володимир Войтехович - директор природничо-гуманітарного коледжу ДВНЗ ,,Ужгородський національний університет”, Шимон Юрій Юрійович - методист ЗІППО, Машіка Віктор Томашович - вчитель правознавства та історії НВК ,,Загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад” № 6 Мукачівської міської ради, Брецко Федір Федорович - завідувач кафедри суспільно-гуманітарних дисциплін Ужгородської гімназії та інші педагогічні та науково-педагогічні працівники.
У своїх виступах учасники конференції ділилися думками, які стосуються  становлення, розвитку та шляхів удосконалення правової культури в нашому суспільстві, правоосвітніх ініціатив закладів освіти, викладання правознавства у закладах загальної середньої освіти як невід’ємної складової правового виховання молоді. У ході конференції фахівцями також обговорювалося питання методологічних основ правничої освіти, перспектив розвитку правової освіти області.
Підсумком конференції стала теза, з якою погодилися всі учасники, що викладання правознавства у закладах загальної середньої освіти не тільки забезпечує формування елементів правової культури, правових орієнтирів та правомірної поведінки учнів, а надає можливість отримання знань, навичок, ставлень і ціннісних орієнтацій, необхідних людині для ефективного соціального функціонування, реалізації її життєвих цілей і завдань.
Нагадаємо, що з 10 до 14 грудня цього року у закладах освіти області проводиться тиждень права,  метою якого є ознайомлення школярів і студентів із базовими знаннями про свої права, уміння використовувати їх на практиці та, за потреби, захищати.
Під час тижня права у навчальних закладах мають відбутись книжкові виставки, правові конкурси, лекції досвідчених юристів, уроки з протидії булінгу.
У рамках тижня права 10 грудня у закладах загальної середньої освіти області проведено Всеукраїнський урок ,,Права людини” з нагоди річниці проголошення Загальної декларації прав людини.

13-12-2018