Визначено кращих у шаховому турнірі «Меморіал Петросяна – 2023»

Визначено кращих у шаховому турнірі «Меморіал Петросяна – 2023»

4 червня в Ужгороді на базі Комунального закладу позашкільної освіти «Закарпатський обласний центр дитячої та юнацької творчості «ПАДІЮН» Закарпатської обласної ради проведено обласний дитячий шаховий командний турнір «Меморіал Петросяна – 2023».

Нагадаємо, що перший меморіальний шаховий турнір відбувся у 2004 році і був присвячений до 75-річчя з дня народження 9-го чемпіона світу з шахів Тиграна Петросяна.

Щорічні популярні змагання через пандемію коронавірусу та широкомасштабне вторгнення у 2019 – 2022 роках не проводилися. Цього ж року товариство вірменської культури «Арарат» за сприяння федерації шахів Закарпатської області, департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської облдержадміністрації – обласної військової адміністрації і «ПАДІЮНу» відновило проведення турніру.

У ньому взяли участь діти віком від 6 до 16 років. Уперше змагання проходили у форматі командного турніру за швейцарською системою в 7 турів. На старт вийшли 16 команд по 4 учасники (символічно – 64 учасники як клітинок на шахівниці). Крім учасників з міст Ужгород, Мукачево, Чоп, Мукачівського району і смт Великий Бичків, до стратегічної гри долучилися  представники міст Київ і Харків, Київської, Харківської, Донецької, Луганської, Чернігівської областей.

На відкритті учасників вітали  ініціатори змагань – голова  та почесний президент товариства вірменської культури Закарпаття «Арарат» Карен Єнокян та Сергій Нікогосян.

За підсумками гри перемогу в турнірі здобула команда господарів – «ПАДІЮН-1» (Михайло Кормош, Злата Найгебавер, Андрій Юрковський, Павло Митровцій, тренер – С. Найгебавер). Друге  та третє місця – у мукачівців МЦДЮТ-1 (Ілля Маслей, Олег Сухан, Владислав Скиба, Олександр Михальчинець, тренер – А.Вачиля), МЦДЮТ-3 (Арсеній Коротін, Шаповал Святослав, Максим Васильєв, Віталій Буштин, тренер – О.Федів). Перемоги на своїх шахівницях здобули: 1 дошка – Владислав Гурковський (м. Чоп), 2 дошка – Злата Найгебавер (м. Ужгород), 3 дошка – Владислав Скиба (Мукачівський район), 4 дошка – Павло Митровцій (м. Ужгород). Серед дівчат кращий результат показала Грицакович Дарія (м. Ужгород), серед дітей-учасників із числа внутрішньо перемішених осіб –  Олексій Долгош (м.Київ).

Під час закриття турніру до учасників звернулися Мар'яна Марусинець, директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської обласної військової адміністрації, Юрій Мошак, президент федерації шахів Закарпатської області, і Карен Єнокян, голова товариства вірменської культури Закарпаття «Арарат».

Кожен учасник турніру отримав пам'ятні призи та солодощі, а призери змагань – авторські дипломи, кубки, медалі, фінансові та солодкі призи від організаторів.

 

05-06-2023