Золото Міжнародної олімпіади – на Закарпатті!

Золото Міжнародної олімпіади – на Закарпатті!

4-11 квітня 2018 року в Кенії (місто Найробі) проходила Міжнародна учнівська олімпіада з екології „Golden climate”. Україну на ній представляли двоє учнів – Вячеслав Анцибор, учень 11-го класу Політехнічного ліцею НТУ “КПІ” (м. Київ) та Валентин Фречка, учень 11 класу Сокирницької загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів з поглибленим вивченням французької мови Хустської районної державної адміністрації Закарпатської області. 
Тут юні науковці презентували та захищали власні проекти екологічної тематики, актуальної як для регіону, який представляли, так і України загалом. Зокрема, Валентин презентував інноваційний проект „Технологія виготовлення eco friendly паперу з опалого листя”. У ньому учень показує, як можна робити папір з листя різних видів дерев – берези, верби, дуба та граба. Майже рік школяр збирав опале листя, далі відсортовував його в окремі бокси, де відбувалися певні хімічні процеси. У результаті дослідник отримав целюлозу. Кінцевим варіантом досліду став висушений аркуш паперу. 
„Ідея з опалим листям прийшла під час підготовки до одного з конкурсів, де необхідно було представити інноваційне дослідження. А промислове застосування цього проекту дасть можливість утилізувати опале листя з найменшою шкодою для навколишнього середовища. Використовувати такий папір можна для еко-пакетів або для друку на принтері”, – поділився Валентин.
Інноваційна ідея, наполеглива праця та фантастичний результат юного дослідника з Хустщини не залишилися поза увагою – зі своїм проектом він отримав перемогу не тільки на фінальному етапі Всеукраїнської олімпіади з екології, а й абсолютну першість – Гран-прі й золоту медаль – на Міжнародній учнівській олімпіаді з екології „Golden climate”.
Валентин є також учасником Малої академії наук України і нещодавно у складі її делегації взяв участь у Міжнародному фестивалі інженерних наук та технологій „І-Fest”, що проходив у Тунісі, звідки теж привіз золоту медаль.
А у червні Валентин їде в США, й у разі успішного захисту технології виготовлення паперу, він може отримати стипендію для навчання у США. 
Ми бажаємо Валентину безсумнівно заслуженого успіху, безапеляційного визнання та безумовного здійснення задумів і мрій!

13-04-2018