Організація харчування дітей у закладах освіти області здійснюється відповідно до Закону України „Про дошкільну освіту”, Закону України „Про освіту”, постанов Кабінету Міністрів України 22.11.2004 № 1591 „Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку”, 26.08.2002 № 1243 „Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів”, 02.02.2011 № 116 „Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість”, наказу Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2005 № 329/242 „Про затвердження порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах”, Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України 17.04.2006 № 298/227.
Місцевими органами управління освітою на місцях, керівниками закладів загальної середньої освіти здійснюється контроль за якістю та безпечністю продовольчої сировини, що постачається у заклади освіти, як це визначено вищезазначеним Порядком організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2005 № 329/242.
Так відповідно до пункту 4 зазначеного Порядку відповідальними за організацію харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах незалежно від підпорядкування, типів і форм власності, за матеріально-технічний стан харчоблоку (їдальні, буфету), додержання вимог санітарного законодавства є засновники (власники), керівники цих закладів та організації (підприємства), що забезпечують харчування дітей.
Відповідно до п. 14 Порядку відповідальність за безпеку і якість продуктів харчування та продовольчої сировини, готової продукції покладається на постачальника, організацію (підприємство), що забезпечують харчування учнів, або керівника закладу, якщо працівники харчоблоку входять до штатного розпису закладу, відповідно до Закону України "Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини".
Відповідно до п. 26. контроль та державний санітарно-епідеміологічний нагляд за організацією харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах покладається на органи охорони здоров'я.
Відповідно до п. 20 наказом керівника закладу призначається особа, відповідальна за організацію харчування дітей. До його обов'язків входять: координація діяльності з роботою медичного персоналу щодо контролю за харчуванням дітей; відпрацювання режиму і графіка харчування дітей, режиму чергування педагогічних працівників в обідній залі; опрацювання інформації щодо кількості дітей, які потребують гарячого харчування (у тому числі дітей пільгових категорій); участь у бракеражі готової продукції (за відсутності медичного працівника); контроль за додержанням дітьми правил особистої гігієни та вживанням готових страв, буфетної продукції; контроль за санітарно-гігієнічним станом обідньої зали тощо.
З метою вивчення питання щодо готовності закладів освіти до навчального року місцевими органами управління освітою, керівниками закладів освіти видаються відповідні накази, в яких передбачено створення комісій, до яких входять також представники місцевих органів державного нагляду з питань пожежної безпеки, охорони праці, Держпродспоживслужби результатом роботи комісії є акт прийому готовності закладу освіти, де засвідчують відомості, щодо готовності закладу, в тому числі і стан готовності їдальні і буфету відповідного закладу освіти. А саме готовність закладу освіти відповідно до Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу ДСанПіН 5.5.2.008-01 погоджені МОН від 05.06.2001 № 1/12-1459.