10 січня 2020 року відкрито оздоровчу філію „Едельвейс”

10 січня 2020 року відкрито оздоровчу  філію „Едельвейс”

У структурі Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій та спорту учнівської молоді функціонуватиме філія „Едельвейс”, яку урочисто відкрили 10 січня 2020 року заступник голови Закарпатської обласної державної адміністрації Ольга Валеріївна Травіна та голова бюджетної комісії Закарпатської обласної ради  Василь  Михайлович  Кошеля.  

Цій події передувало рішення сесії Закарпатської обласної ради від 26.09.2019 № 1534 „Про ліквідацію Домбоківської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІ ступенів Закарпатської обласної ради”.

З метою організації круглорічного відпочинку та оздоровлення учнівської молоді, відповідно до наказу департаменту освіти і науки облдержадміністрації 28.11.2019 № 309 на базі ліквідованого закладу утворено філію ,,Едельвейс” Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді  за адресою: Мукачівський район, с. Домбоки, вул.  Макаренка,7. Зазначеним документом затверджено графік організації у 2020 році відпочинкових змін для учнів закладів загальної середньої освіти адміністративно-територіальних одиниць області та вихованців закладів позашкільної освіти. Одночасно відпочити і цікаво провести 14 днів зможуть по 90 вихованців у кожну зміну. Упродовж 2020 року таких змін передбачено вісімнадцять. Керівником філії призначено Лавер Любов Іванівну.

Це вже другий оздоровчий заклад такого типу, що функціонує в області. Багатьом закарпатцям добре відома ,,Арніка”, де за три роки функціонування належним оздоровленням і відпочинком було охоплено понад три тисячі дітей нашого краю. У рамках всеукраїнського проекту ,,Схід і захід – разом” в ,,Арніці” відпочивали також діти із Луганської та Донецької областей. 

,,Едельвейс” має більшу потужність, тут тільки за рік планується за кошти обласного бюджету оздоровити понад 1600 дітей соціально незахищеної категорії, відмінників навчання, обдарованих і талановитих дітей та лідерів учнівського самоврядування нашої області.

Наказом  департаменту  освіти  і  науки  облдержадміністрації  20.12.2019 № 290 ,,Про  здійснення заходів з організації діяльності  філії ,,Едельвейс” Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді” затверджено Примірне положення про філію ,,Едельвейс” ЗЦТКЕіСУМ та Примірний порядок направлення та прийому дітей на відпочинок у філію ,,Едельвейс” ЗЦТКЕіСУМ.

Для забезпечення належної роботи філії в обласному бюджеті 2020 року заплановано  відповідні  кошти,  за  рахунок  яких  буде  організовано  проживання та харчування дітей, екскурсійні поїздки з відвіданням визначних пам’яток природи,  історії,  культури  Закарпаття,  закуплено  необхідне  обладнання, інвентар,  матеріали  тощо.

Для дітей, які перебуватимуть на відпочинку у оздоровчому таборі  „Едельвейс” у навчальний період (вересень – травень), відповідно до угод від 12.12.2019 буде організовано  освітній  процес  на  базі  Ракошинської  загальноосвітньої  школи І – ІІІ ступенів Мукачівської районної ради (директор Когут Мирослава Миколаївна) та Зняцівської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів Мукачівської районної ради (директор Глодан  Володимир  Васильович).

Діяльність  філії  під  час  кожної  з  18  відпочинкових  змін  буде здійснюватися  згідно  з  планом  роботи,  який враховуватиме період перебування дітей на відпочинку, передбачатиме відзначення знаменних і пам’ятних  дат  календаря,  буде  направлений на розкриття природних здібностей дітей, їх творчий потенціал тощо. Для щоденної організації змістовного перебування дітей у філії педагоги будуть використовувати різноманітні види і форми діяльності, зокрема, такі, що передбачають організаційно-громадську активність (презентації загонів, виконання доручень, щоденні підсумки табірного дня тощо); санітарно-оздоровчого характеру (дотримання  санітарно-гігієнічних  вимог,  розпорядку  дня);  спортивного  (ранкова  фіззарядка,  спортивні  змагання, естафети, туристичні заходи); пізнавального (екскурсії, конкурси, спостереження за довкіллям); художньо-творчого  (концерти,  розважальні  програми),   а   також   такі,   що   сприятимуть   трудовому   вихованню   та  вільному   самовияву    дитини    (заняття    в    гуртках    за    інтересами);  різноманітні  майстер-класи  тощо.

Для  забезпечення  цікавого  дозвілля  дітей  та  виявлення  їхніх  здібностей за творчими інтересами під час відпочинку у філіях будуть залучатися  фахівці Закарпатського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді, Закарпатського обласного палацу дитячої та юнацької творчості „ПАДІЮН”, Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді та Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді.

Завдяки такій організації роботи на сьогодні філія „Едельвейс” – це сучасний оздоровчий комплекс обласного закладу позашкільної освіти  краєзнавчого  напряму. Поглиблене вивчення історії рідного краю,  оволодіння навичками дослідництва, проведення практичних туристичних заходів, написання пошукових робіт в системі Малої академії наук із історичної, екологічної, природоохоронної тематики – далеко не весь спектр послуг, що збагачуватиме учнів і водночас дозволить корисно та приємно проводити час.

Першими до закладу згідно із затвердженим графіком заїхали учні Виноградівського, Іршавського та Тячівського районів.

Вітаючи учасників першої зміни, Ганна Іванівна Сопкова, директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації, запевнила присутніх вірою і сподіваннями, що усі працівники філії прикладуть максимум зусиль для того, щоб дітям у закладі було цікаво, комфортно та затишно; щоб кожного дня вихованці отримували смачну їжу; щоб усі режимні моменти та заплановані заходи були своєчасні і змістовні; щоб у закладах, де будуть навчатися діти, вони не тільки отримували якісні знання, а й знайшли нових друзів; щоб пріоритетом для кожного, хто дотичний до функціонування філії „Едельвейс”, було бажання зберегти життя та покращити здоров’я наших закарпатських дітей. Цей оздоровчий заклад мусить стати таким, щоб до нього з радістю мали бажання повертатися діти, які хоч раз уже тут побували.

         Вихованці Закарпатського обласного палацу дитячої та юнацької творчості „ПАДІЮН” підготували для церемонії відкриття філії „Едельвейс” чудову концертну програму. А діти усіх трьох районів потішили присутніх колядками, які встигли вивчити у таборі.  

10-01-2020