20 лютого 2021 року – День Героїв Небесної Сотні

20 лютого 2021 року – День Героїв Небесної Сотні

Указом Президента України № 69/2015 „Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні” встановлено особливий пам’ятний день – День Героїв Небесної Сотні, який відзначається тепер щорічно 20 лютого.

„Небесною сотнею” назвали  українців, які загинули в Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській під час масових акцій протесту. Гинули за честь, за волю, за право бути Українцем і за свою Батьківщину. Серед Небесної Сотні  були як зовсім юні, так і вже сиві люди з усіх куточків України – від  сходу до заходу, від півдня до півночі. Небесна Сотня об’єднала  в собі народ усієї Соборної України.

Буремні події, що відбувалися у лютому 2014 року, стали доленосними для України та Українців – кілька тисяч Героїв, які втримали тоді Майдан від остаточної зачистки, зробили справжній подвиг, пам’ятати про який – наш святий обов’язок.  

До Дня Героїв Небесної Сотні педагоги і вихованці Закарпатського обласного палацу дитячої та юнацької творчості „ПАДІЮН” організували тематичні інформаційно-просвітницькі заходи зі вшанування подвигу учасників Революції гідності – виховні години, бесіди та презентації під гаслом „Небесна Сотня – в пам’яті назавжди”, під час яких розкрили суть подвигу Небесної Сотні, вшанували героїзм українських захисників хвилиною мовчання.  Вихованці клубу прикладного мистецтва „Майстер-хобі” виготовили макет знака „Орден Героїв Небесної Сотні”.

Вихованці народного художнього колективу „Продюсерський центр „ПАДІЮНу” підготували патріотичний захід – вокально-хореографічну композицію „Героям слава – вписано в серцях!” – про любов до України, про Героїв Небесної Сотні. Юнаки та дівчата поетично виразили увесь біль Майдану, виконуючи патріотичні вірші, пісні, хореографічні композиції.

Лідери обласного учнівського врядування „Нове покоління” у своїх освітніх осередках організували офлайн та онлайн заходи для здобувачів освіти області. У своїх бесідах, презентаціях, відеофільмах лідери, висвітлюючи  події Революції гідності, формують у молоді почуття людської гідності та громадянської відповідальності у відстоюванні суверенітету та цілісності України.

Вихованки секції художньої гімнастики вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні, організувавши патріотичний флешмоб „Герої не вмирають!”.

У Закарпатському центрі туризму, краєзнавства, екскурсій та спорту учнівської молоді до Дня вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні проведено відкриті змагання особисто-командної першості з пішохідного туризму в залах. Під час урочистого відкриття до присутніх звернувся учасник війни на сході України, завідувач організаційно-масового відділу ЗЦТКЕСУМ Андрій Більце: ,,Наш обов’язок вшановувати подвиг учасників Революції гідності, берегти пам’ять про Героїв Небесної Сотні, бути вдячними за гідність, за свободу, за майбутнє”. Учасники хвилиною мовчання вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні.

Тематичні виховні заходи на тему „Вони загинули за Україну” провели педагогічні працівники з вихованцями у гуртках „Козачата”, „Юні туристи-краєзнавці”, „Джура”; на теми „Героям-патріотам”, „А Сотня відлетіла в небеса...”, „Пам’яті Героїв Небесної Сотні” – у гуртках „Історичне краєзнавство”, „Екологічне краєзнавство”. Вихованці переглянули – відеоматеріали про трагічні події – „Обличчя Майдану”, „Мамо, не плач”, виготовили паперових янголів як символ Героїв Небесної Сотні.

Вихованці ЗЦТКЕСУМ взяли участь у меморіальному заході – вечорі пам’яті, що відбувся в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф.Потушняка, присвячений Дню Героїв Небесної Сотні. Перед гуртківцями виступили працівники бібліотеки та учасники Революції гідності Юрій Світлик і Василь Маняк. Гостям показали документальний фільм ,,Зима, що нас змінила”.

Керівники разом з вихованцями гуртків „Верховинці”, „Екологічне краєзнавство”, „Опришки”, що функціонують на базі закладів освіти смт Колочава Колочавської територіальної громади Хустського району, провели захід з вшанування пам’яті Василя Росохи – учасника антитерористичної операції. Вони переглянули відеоматеріали та підготували презентацію про життя і бойовий шлях Василя Росохи, який шість років тому, 22 лютого 2015 року, загинув, героїчно захищаючи Україну на Донбасі. На життєвому досвіді Василя Росохи та його моральних цінностях виховуватиметься молоде покоління, для багатьох він – герой-захисник – став прикладом мужності, сили духу й самопожертви.

 Освітні, виховні та інформаційно просвітницькі заходи відбулися також у Закарпатському обласному центрі науково-технічної творчості учнівської молоді, де проведено урок мужності у формі бесіди з презентацією патріотичних відеороликів, та Закарпатському обласному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді.

15 лютого вихованці гуртків „Юні рослинники” та „Лікарські рослини” ЗОЕНЦУМ разом з своїми керівниками провели майстер-клас з виготовлення паперових ангелів. Юннати розвішали власноруч зроблені символічні паперові фігурки на території дендропарку центру як пам’ять про загиблих Героїв. Юннати гуртків „Цікава інформатика” та „Природа рідного краю” виготовили тематичні плакати та малюнки на тему „Ми пам’ятаємо героїв України”.

Вихованці гуртків „Юні квітникарі”, „Природа рідного краю” та „Юні садівники” долучилися до виховних бесід на тему „Зима, яка змінила нас…”, взяли участь у покладанні квітів до Пам’ятного знака борцям за свободу і незалежність України та запалили лампадки. Хвилиною мовчання гуртківці вшанували пам’ять усіх тих, хто не повернувся живим.

Педагогічними працівниками ЗОЕНЦУМ розроблено інформаційно-просвітницьку мультимедійну презентацію „Скарані за любов до України”, лідерами юннатівського самоврядування підготовлено добірку „Сучасні борці за єдність України”, у якій висвітлено біографії перших загиблих героїв з Небесної Сотні.

Небесна Сотня стала для всієї України не лише символом жертовності, героїзму та патріотизму, а й прикладом та джерелом натхнення! 

19-02-2021