3 нові лабораторії за рік і працевлаштування випускників на найбільших підприємствах Закарпаття — кейс Свалявського ліцею

3 нові лабораторії за рік і працевлаштування випускників на найбільших підприємствах Закарпаття — кейс Свалявського ліцею

Впродовж 2019 року Свалявський професійний будівельний ліцей збільшив свої доходи на 800 тис гривень. Для цього керівник закладу повністю змінив систему управління: збільшив кількість роботодавців-партнерів з 5 до 10, закупив обладнання, яке дозволило надавати платні послуги, — монтувати електромережі, виконувати електрогазозварювальні та ремонтні робити, виготовляти ковані вироби. Завдяки зростанню доходів у закладі побудували 3 нові кабінети-лабораторії.

Зараз у ліцеї навчається 378 учнів, із яких 30 вчаться за дуальною формою: до 70% навчального часу вони проходять практичну підготовку на підприємстві, решту 30% — відвідують теоретичні заняття у профтеху.  Торік ліцей почав співпрацювати з найбільшим промисловим підприємством регіону — “Мукачівським машинобудівним заводом” — за напрямом дуальної освіти. Переважно туди відправляють на навчання учнів-електрогазозварників.

“Підприємство потребувало кваліфікованих робітників, яких не потрібно було б перенавчати після прийому на роботу. Тож згодилося співпрацювати з нами за дуальною формою. Для учнів тоді створили дуже гарні умови: виділили під теоретичні заняття окреме приміщення на заводі, за кожним учнем закріпили ментора, а також запропонували відшкодовувати витрати на доїзд. Зараз ліцей орендує автобус, щоб підвозити учнів зі Сваляви до Мукачева”, — пояснив директор Свалявського професійного будівельного ліцею Олександр Власик.

Під час навчання на заводі, окрім стипендії, учні отримують кошти за виконану роботу — в середньому це 1200 гривень на місяць. Якщо учень вправно виконуватиме завдання і опанує необхідні навички, після випуску він може отримати робоче місце з зарплатою від 14 тис гривень на місяць.

Серед інших бізнес-партнерів Свалявського ліцею: німецьке виробництво електричного устатковання “Форшнер”, санаторій компанії “Сузір'я”, виробник мінеральної води “Маргіт”, будівельні підприємства — “Свалява-міськбуд” і “Крок-вуд”.

“Ці підприємства охоче беруть на виробничу практику наших учнів-малярів, штукатурів, електромонтажників, адміністраторів. Розмір оплати такої практики залежить від строку, але у середньому учні отримують 500-600 гривень на місяць”, — зазначив Олександр Власик.

Працюючи над кращими умовами для практики учнів, заклад у 2019 році облаштував за власні кошти 3 нові кабінети-лабораторії — фізики, спецдисциплін для електрогазозварників та електромонтажників. Там зробили капітальний ремонт, закупили обладнання та теоретичні стенди.

Пройти навчання у Свалявському ліцеї можуть і дорослі. Заклад має ліцензію на перепідготовку або підвищення кваліфікації за професією електрогазозварника.

У 2020 році Свалявський професійний будівельний ліцей має:

  • договір співпраці з Мукачівським машинобудівним заводом для навчання учнів-електрогазозварників за дуальною формою;
  • 5 масштабних роботодавців, готових брати учнів на оплачувану практику;
  • 3 нові кабінети-лабораторії для занять із фізики, спецдисциплін для електрогазозварників та електромонтажників;
  • навчально-практичний центр із електротехнічних технологій, у який інвестували 810 тис гривень. Із них 630 тис гривень — кошти держбюджету, 180 тис гривень — закладу;
  • ліцензію для навчання дорослих слухачів за професією електрогазозварника.

Зараз заклад готується до вступної кампанії. Сайт Свалявського професійного будівельного ліцею: http://liceumsv.at.ua/

Довідково:

У 2019 році стартувала масштабна реформа професійно-технічної освіти. Результатом цих змін мають стати комфортні умови для навчання учнів, стимули для ефективної роботи педагогів та інструменти, які дозволять бізнесу впливати на політику підготовки кадрів у регіоні.

В межах реформи МОН співпрацює з програмою ЄС “EU4Skills: Кращі навички для сучасної України”. Її завданням є підвищення ефективності змін у профосвіті та модернізація інфраструктури. Програма “EU4Skills”, що фінансується ЄС та державами-членами — Німеччиною, Фінляндією та Польщею, працює на національному рівні та у 7 пілотних областях: Вінницькій, Полтавській, Запорізькій, Рівненській, Львівській, Миколаївській та Чернівецькій.

За матеріалами Міністерства освіти і науки України

27-05-2020