80-річчя Карпатської України. Вихованці Закарпатського центру туризму вшанували учасників історичних подій на Красному полі

80-річчя Карпатської України. Вихованці Закарпатського центру туризму вшанували учасників історичних подій на Красному полі

16 березня 2019 року Закарпатським центром туризму, краєзнавства, екскурсій та спорту учнівської молоді для вихованців гуртків „Екологічне краєзнавство” (керівник Дутка М.М.), „Історичне краєзнавство” (керівники Мазур В.Б. та Хаща Л.М.), „Археологічне краєзнавство” (керівник Дзембас О.В.) проведено тематичну екскурсію, присвячену 80-річчю проголошення незалежності Карпатської України. Під час екскурсії педагогічні працівники з гуртківцями відвідали музей історичного профілю Хустської спеціалізованої школи І–ІІІ ступенів № 1 імені Августина Волошина та меморіальний парк ,,Красне поле”. Захід проводився з метою ознайомлення гуртківців з історією проголошення незалежності Карпатської України та з життєвим шляхом і громадсько-політичною діяльністю президента Карпатської України Августина Волошина, вшанування пам’яті січових стрільців, які віддали своє життя за свободу молодої української держави.
Розпочалася екскурсія з відвідання меморіального парку ,,Красне поле”. Гуртківці поклали квіти до Хреста, встановленого на честь загиблих захисників Карпатської України, героїв-січовиків, та хвилиною мовчання вшанували їх пам’ять, виконали Гімн України. На Красному Полі перед Хустом у 1939 році відбулися запеклі бої захисників Карпатської України з хортистами. Січовики ціною власного життя затримали загарбників і надали можливість Сойму (парламенту) проголосити незалежність Карпатської України.
Під час відвідання музею, який діє на базі  Хустської спеціалізованої школи І–ІІІ ступенів № 1 імені Августина Волошина, вихованці ЗЦТКЕСУМ, дізналися, що 15 березня 1939 року незалежність Карпатської України проголошено на засіданні Сойму, яке відбулося у приміщенні Хустської гімназії (сьогодні – Хустська спеціалізована школа І–ІІІ ступенів № 1 імені Августина Волошина). Екскурсію провели завідувач музею, учитель історії Алексик О.Ю. та учениця 10 класу Анастасія Ціпкал. Вихованці та педагогічні працівники ознайомилися з експозицією, присвяченою науковій та громадсько-політичній діяльності Августина Волошина, оглянули історичні експонати та предмети, що належали президенту Карпатської України, відвідали приміщення спортивної зали, у якій на засіданні Сойму було проголошено незалежність Карпатської України та обрано президентом Августина Волошина.
Відвідування Красного поля та музею Хустської спеціалізованої школи І–ІІІ ступенів № 1 сприяли патріотичному вихованню гуртківців, збагатили їхні знання з історії рідного краю, про події, пов’язані з проголошенням незалежності Карпатської України та діяльність її президента Августина Волошина.

За матеріалами ЗЦТКЕСУМ

18-03-2019