День безпечного інтернету: додаткові матеріали для проведення виховних годин

День безпечного інтернету: додаткові матеріали для проведення виховних годин
татті, вебінари, розробки конкурс до Дня безпечного інтернету від команди Освітнього проекту «На Урок».
5 лютого 2019 року у світі та Україні відзначається День безпечного Інтернету. Освітній проект «На Урок» долучається до тематичних заходів. Ми не можемо стояти осторонь проблеми безпечного інтернету, тому окрім низки організованих онлайн-заходів, пропонуємо корисні матеріали, що допоможуть донести дітям важливу інформацію. Більш того, ми намагалися актуалізувати інформацію таким чином, щоб її можна було використовувати і під час проведення інших неспецифічних виховних годин.

Безкоштовні вебінари для вчителів

4 лютого 18:00 заплановано вебінар «Безпечний інтернет: як захистити дітей від кібербулінгу». Любов Найдьонова, експерт із питань медіапсихології та протидії кібербулінгу, Президент Асоціації медіапсихологів та медіапедагогів України, розкаже про види, масштаби та стратегії протидії кібербулінгу в закладі освіти. Більш детально з планом вебінару ви можете ознайомитися безпосередньо на відповідній сторінці.

1 лютого відбувся вебінар «#Stop_Sexтинг. Сексуальні ризики інтернету: як провести урок в 7-11 класах». Анастасія Дьякова, національна експертка із захисту дітей від насильства Уповноваженого Президента України з прав дитини, є співавторкою уроку для вчителів на тему сексуальних ризиків інтернету. Вчителям запропоновано долучитися до всеукраїнської акції #STOP_SEXтинг та провести 5 лютого урок із теми «Інтимні селфі в Інтернеті – жарт чи небезпечний ризик?». Надана на вебінарі інформація дозволить поговорити з дітьми та батьками на актуальну і непросту тему інтимних фото в інтернеті. Додаткові матеріали (план, презентацію, відео, буклет) до уроку ви можете завантажити за посиланням. Нагадаємо, що урок отримав рекомендації від Інституту модернізації змітсу оствіти (від 28.01.2019 №22.1/12-Г-21).


Вебінар «Безпека дітей та підлітків онлайн: кібер-булінг, секстинг, грумінг та контент, що шкодить»

Ще один вебінар від Анастасії Дьякової, яка ділиться експертною думкою щодо небезпек інтернету. Лектор пропонує шляхи подолання проблем. Рекомендуємо ознайомитися з наданим матеріалом, аби своєчасно попередити проблему. Адже оманливе відчуття безпеки в інтернеті може мати вкрай негативні наслідки для дітей.


Вебінар «Безпечний інтернет: як уникнути неприємностей у мережі»

Олена Дячук розкаже про основні правила поведінки в інтернеті, ви зможете вберегти себе та рідних. Якщо раніше треба було говорити з дітьми про їх безпеку на вулиці, громадських місцях, школі, то тепер виникає необхідність захисту школярів під час перебування в інтернеті. Зауважимо, що запропонований на вебінарі матеріал може допомогти і дорослим.

Тематичні статті з Журналу «На Урок»

Виховна година «Безпека дитини в інтернеті: про що необхідно говорити»

Ми зібрали для ознайомлення найбільш типові проблеми, з якими можуть зіткнутися діти в інтернеті, та описали шляхи їх подолання. Матеріал містить пам’ятку, яку можна роздрукувати та розмістити в класі, або роздати учням.

Тиждень безпечного інтернету: добірка матеріалів із Бібліотеки «На Урок»

Матеріали створені вчителями для вчителів. Добірка містить повноцінні тематичні розробки, які можна використати у якості натхнення для проведення виховних годин, або ж використати, адаптувавши до потреб класу.


Соціальні мережі: як уберегти учнів від залежності

Стаття пропонує низку ідей для проведення продуктивної виховної години під час Тижня безпечного інтернету. Матеріал пропонує ідеї мозкового штурму та схеми побудови розмови з дітьми, які мають вразливість до небезпек, які можуть зачаїтися в соціальних мережах.


Кібербулінг: загроза ХХІ століття

Стаття пропонує практичні поради з виявлення та нейтралізації негативного впливу кібербулінгу на дитину. Вчителю надаються інструменти, що допоможуть захистити учнів від негативного впливу кібербулінгу, що за тяжкістю наслідків стоїть на одному рівні з булінгом. Стаття містить пам'ятка для захисту від кібербулінгу, яку можна передати батькам школярів.


Інтернет-небезпека: поради вчителям для захисту учнів

Стаття містить огляд видів інтернет-небезпек та способів захисту школярів від них. Звісно, заборонити учням користуватися інтернетом неможливо, але повідомити про найпоширеніші загрози необхідно, можливо, це врятує когось з ваших учнів від необачних кроків.


7 мультфільмів для школярів про інтернет-залежність

Добірка яскравих мультфільмів про переваги сучасних технологій та приховані небезпеки. Матеріал допоможе урізноманітнити тематичний урок.


Додаткові подарунки від проекту – інформаційний плакат, на якому вказані контакти гарячої лінії правової та психологічної допомоги дітям, та плакат-пам'ятка «Безпечний Інтернет».

Не можемо не сказати і про  Всеукраїнський конкурс «Безпечний інтернет». Ми поновили його, ваші учні вже могли брати в ньому участь восени. Зараз з’явилася можливість виконати завдання і збагатитися новими знаннями і в інших дітей, які з тих чи інших причин не брали участь в конкурсних змаганнях восени. Нагадуємо, що діти перевіряють та поглиблюють власні знання про правила поведінки в інтернеті й одразу отримують нагороди за правильні відповіді. Для вчителів це можливість перевірити обізнаність дітей стосовно безпеки в інтернеті.

За матеріалами сайту На урок

04-02-2019