День пам’яті Героїв Крут: 103-я річниця героїчних подій

День пам’яті Героїв Крут: 103-я річниця героїчних подій

29 січня українці вшановують події кінця січня 1918 року, коли юні захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху, – бій під Крутами.

Саме тоді на Чернігівщині, недалеко від залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів від Києва, добровольчий Студентський Курінь, що складався із 300 юнаків: студентів Університету імені Святого Володимира, новоствореного Українського Народного Університету та гімназистів київських гімназій – відстоюючи право українського народу жити у власній державі, вступили в нерівний бій із більшовицькими військами, чисельність яких налічувала близько 5 тисяч.

Бій тривав лише п’ять годин. У полон було захоплено, а потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні, що дало змогу представникам УНР підписати Брестський мирний договір із країнами Четвертного союзу. Підписання мирної угоди означало визнання самостійної Української Народної Республіки суб’єктом міжнародних відносин.

Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві.

За кілька тижнів після бою під Крутами М. Грушевський писав: „Недаремно пролилася кров тисяч українських інтелігентів та молоді, коли вона принесла духовне визволення від найтяжчого і найшкідливішого московського ярма: добровільно прийнятого духовного закріпачення!”.

До дня пам’яті Героїв Крут Українським державним центром національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді та громадською спілкою ,,Всеукраїнське об’єднання військово-патріотичних організацій” проведено навчальні вебінари ,,Військовий терен – Джура Оборонець”. Участь у зазначеному освітньому заході взяли педагогічні працівники Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді, представники ветеранських організацій які залучені до сфери національно-патріотичного виховання, зокрема у напрямі розвитку Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри ,,Сокіл” (,,Джура”).

Змістовно відбуваються тематичні заходи з відзначення Дня пам’яті Героїв Крут у Закарпатському обласному палаці дитячої та юнацької творчості ,,ПАДІЮН”. Вихованці гуртків художньої творчості оформили виставку робіт з образотворчого мистецтва, а учасники театральної студії „Синтез” підготували та виступили з літературно-музичною композицією „Уклін вам, воїни!”. 

Під час вшанування пам’яті Героїв Крут та 103-ї річниці героїчного бою під Крутами у Закарпатському обласному центрі науково-технічної творчості учнівської молоді в гуртках було проведено тематичне заняття, присвячене подвигу українських юнаків, що стали на захист новоствореної Української держави, а також організовано мініекспозицію, де представлено стендові моделі призерів та переможців Всеукраїнської виставки-конкурсу із історико-технічного стендового моделювання, фотороботи та тематичні вироби гуртківців.

Про Героїв Крут розповіли вихованцям і в Закарпатському обласному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді, Закарпатському центрі туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді та в інших закладах позашкільної і загальної середньої освіти, організувавши проведення інформаційно-просвітницьких і виховних заходів.

Для цього педагогічні працівники використали матеріали, підготовлені Українським інститутом національної пам’яті до Дня пам’яті Героїв Крут – 2021. Події сторічної давнини актуальні і нині. Адже вкотре засвідчують: державність без армії неможлива. Сміливість та жертовність крутянців зробила їх прикладом для майбутніх поколінь захисників України. З ними порівнюють захисників Донецького аеропорту в теперішній російсько-українській війні, Героїв Крут в публіцистиці часто називають ,,першими кіборгами”. Про них пам’ятають, ними захоплюються, їх наслідують.

29-01-2021