Десятий ювілейний

Десятий ювілейний

Народна мудрість не випадково ставить слово поряд із хлібом: „Держи хліб на обід, а слово – на отвіт”. Якщо хліб для людини – матеріальний першопочаток, то слово – духовний. Слово – безцінна скарбниця, в яку народ складає „своє давнє життя, свої сподівання, розум, досвід, почування” (Панас Мирний). Доки народ береже свою мову, доти він зберігає власну сутність, а втрачає мову – губить себе як народ.

Про це і багато іншого, пов’язаного з мовою та її вивченням у сьогоденні, йшлося  на відкритті фінального  етапу Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді ім. Тараса Шевченка, що відбувся в суботу, 8  лютого цього року, в стінах Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти.

Відкриваючи захід, Борис Кремінський, уповноважений представник Державної наукової установи „Інститут модернізації змісту освіти”, доктор педагогічних наук, заслужений учитель України, озвучив вітання міністра освіти і науки України Ганни Новосад. Наголошувалось, що конкурс проводиться з метою виявлення та державної підтримки майбутніх митців художнього слова, людей із високими патріотичними почуттями та креативними можливостями в галузі української словесності.

Продовжуючи думку попереднього виступаючого, Тетяна Гнаткович, заступник директора з навчально-методичної роботи та моніторингу якості освіти, кандидат педагогічних наук,  говорила про те, як важливо для сучасної людини володіти словом, адже мова – інструмент мислення людини та її стосунків зі світом. Конкурс української мови ім. Т.Шевченка  уже давно здобув популярність серед шкільної молоді як захід, спрямований у майбутнє кожного учасника зокрема та України в цілому.

Голова журі обласного етапу  письменниця Лідія Повх-Ходанич, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри педагогіки та психології Закарпатського ІППО, наголосила на вагомій ролі духовного світоча, яким є Т.Шевченко, в долі нації та кожного її представника.

У круговерті сучасного неспокійного життя, інформаційних бумів та економічних стресів слово, за висловом Дмитра Білоуса,  рідне „диво калинове”, продовжує нас дивувати красою і глибиною, воно лікує кожного, хто торкнеться його всією душею.

У цілому в заході взяло участь 17 школярів та  3 студенти нашого краю.

Переможців ІІІ етапу було нагороджено грамотами департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА.

10-02-2020