Дводенна Міжнародна наукова конференції „Сучасна славістика в Україні та Європі” розпочалася в Ужгородському національному університеті

Дводенна Міжнародна наукова конференції „Сучасна славістика в Україні та Європі” розпочалася в Ужгородському національному університеті

10 жовтня 2019 року відкрилася Міжнародна наукова конференція „Сучасна славістика в Україні та Європі”,  приурочена 25-літтю відкриття словацького відділення та 5-ой річниці чеського відділення філологічного факультету вишу.

З вітальним словом до учасників конференції звернулася проректор ДВНЗ „Ужгородського національного університету” Мирослава Лендьел, акцентувавши увагу на активності та багатовекторності діяльності філологічного факультету.

Зі святом привітали філологів Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Мірослав Мойжіта, почесний консул Словацької Республіки в Україні Олег Адамчук.

Заступник міського голови Ужгорода Олександр Білак побажав відділенням успіху та додав: „І надалі росте популярність вивчення іноземних мов. А де ж іще готувати найкращих фахівців словацької та чеської мови, як не в Ужгороді, що має спільні кордони, зокрема зі Словаччиною? Ми мали багато спільних сторінок історії, й у цих міжкультурних зв’язках – перевага. І надалі наша співпраця розвиватиметься, зокрема з чеськими і словацькими містами-побратимами, з якими реалізуємо спільні транскордонні проєкти”.

Про засновника кафедри, її перших студентів і лекторів, проблеми, які виникали з підручниками для викладання словацької мови, про історію створення першого підручника зі словацької мови розповіла Світлана Пахомова, колишня очільниця кафедри. 

Декан філологічного факультету ДВНЗ „Ужгородського національного університету”  Галина” Шумицька зазначила: „Наш факультет уже 74 роки пише свій літопис, 25 із яких – словацькою та 5 – чеською. Кафедра словацької філології займає унікальну нішу не тільки в університеті, а й в Україні, у пострадянському просторі загалом. Це титанічний труд багатьох людей, це перші словники, підручники, наукові збірники, статті…”. Також Галина Василівна передала викладачам подяки від факультету й тематичні сувеніри.

Після урочистостей провели пленарне засідання. Триватиме конференція і 11 жовтня, на секціях обговорять такі теми: „Теорія і практика перекладу”, „Словацька та чеська література в часовій рефлексії та зв’язках”, „Мовознавчі аспекти сучасної славістики”, „Словаки та чехи в історичному дискурсі”. Також у рамках конференції презентують нові збірники художньо-мистецької серії „Між Карпатами і Татрами”.

11-10-2019