ХХХVІІІ Всеукраїнську учнівську олімпіаду з німецької та французької мов відкрито

ХХХVІІІ Всеукраїнську учнівську олімпіаду з німецької та французької мов відкрито

24 березня Закарпатський обласний палац дитячої та юнацької творчості „ПАДІЮН” зібрав з усієї України найталановитіших і найкращих знавців німецької та французької мов на IV етап ХХХVІІІ Всеукраїнської учнівської олімпіади.
Відкрила захід Ганна Сопкова, директор департаменту освіти і науки Закарпатської обласної державної адміністрації, голова оргкомітету Всеукраїнської учнівської олімпіади, яка акцентувала на важливості олімпіад з іноземних мов. Директор зауважила, що усі переможці олімпіад у Закарпатській області отримують солідні грошові винагороди. Побажала учасникам, щоб здобули на олімпіаді не лише позитивний інтелектуальний досвід, а також знайшли нових друзів, отримали задоволення від спілкування з однолітками та від перебування на Закарпатті.
Марія Шопулко, представник ДНУ „Інститут модернізації змісту освіти”, заступник голови оргкомітету, звернула увагу, що сьогодення вимагає знання іноземних мов, адже це успішний крок у майбутнє, можливість подорожувати різними країнами, знаходити нових друзів, навчатися за кордоном та відчувати себе повноправним громадянином у різних куточках планети. Знання іноземних мов додає наснаги і витримки, впевненості у завтрашньому дні. Побажала наполегливості у важких випробуваннях.
Професор ДВНЗ „Ужгородський національний університет”, доктор філологічних наук, голова журі з німецької мови Іван Зимомря звернувся до присутніх мовою Гете, Ремарка, Баха, зауваживши, що справжню насолоду від знайомства з літературними і мистецькими шедеврами отримуєш лише від мови оригіналу. Наголосив, що знання німецької мови – це запорука успіху в бізнесі, налагодженні культурних і ділових відносин, можливість доступу до джерел інформації. Побажав сповна поринути у конкурсні випробування, але не забувати, що Закарпаття – унікальний край, де переплелися культура і традиції багатьох національностей, створивши автентичну ауру.
Від Гете-Інституту учасників інтелектуальних змагань привітала Катаріна Бук, заступник директора Гете-Інституту в Україні. На сьогодні Гете-Інститут робить багато для розвитку талановитої молоді, яка вивчає німецьку мову. За результатами олімпіади  переможець отримає стипендію на інтенсивні мовні курси в Німеччині, а всі переможці отримають призи, щоб стимулювати подальше навчання. Катаріна Бук наголосила, що з німецької мови щороку проводиться міжнародна олімпіада, яку в минулому році, до речі, виграла українка.
Доцент Чернівецького національного університету, доктор філологічних наук, голова журі з французької мови Валентина Гладка звернулася до присутніх французькою – мовою дипломатії та вишуканості, офіційною мовою багатьох установ. Учасники ж олімпіади мають унікальну можливість поринути в атмосферу милозвучності, краси, мистецтва, художньої вишуканості французької мови, яку неможливо описати словами. До того ж знання французької – впевнений крок до успішної кар’єри ділової людини, можливість бути затребуваним спеціалістом на ринку праці. Валентина Гладка побажала учасникам вдало поєднати здоровий дух конкуренції та неймовірні враження від знайомства з історичними та архітектурними пам’ятками Закарпаття.
На думку Фабріса Пето, аташе з питань співробітництва в галузі французької мови посольства Франції в Україні, участь в олімпіаді – це  упевнений крок у майбутнє, крок до здійснення блискучої кар’єри у різних куточках Європи.
Для присутніх у залі вихованці „ПАДІЮНу” подарували оригінальний і незабутній концерт, у якому серед інших феєричних номерів 25 мовами світу прозвучала пісня „Серце, яке розтопить лід”, вірш німецькою мовою, було виконано запальний словацький танок та вражаючий угорський чардаш. Піднесена атмосфера, подарована юними талантами, перенесла присутніх у світ мистецтва та творчості, відтворила національне та культурне багатство Закарпаття.
Попереду три дні важких випробувань. Тож нехай переможуть найкращі!

25-03-2019