Юні археологи Закарпатського центру туризму під керівництвом досвідченого методиста, археолога Олександра Дзембаса, провели відкрите заняття у формі екскурсії

Юні археологи Закарпатського центру туризму під керівництвом досвідченого методиста, археолога Олександра Дзембаса, провели  відкрите заняття у формі екскурсії

У неділю, 25 вересня 2022 року, вихованці Закарпатського центру туризму разом з своїми керівниками завітали до Невицького замку, що на Ужгородщині, де відбулося відкрите заняття у формі екскурсії.

Тимофій Фенчак  та Вадим Турок, вихованці гуртка «Юні археологи» провели цікаву, пізнавальну, змістовну розповідь  про історичне минуле Невицького замку.

Краса природи, що переплітається з романтикою середньовіччя, сиві мури древнього замку вінчають крутий скелястий пагорб над долиною. У документах зазначений замок згадується у 1317 р., хоча, очевидно, виник раніше. Народні перекази і легенди приписують спорудження замка слов’янській княгині ще до приходу угорських племен у Придунайську низовину. Замок, за легендою, повинен був захищати перш за все наречених, від чого й пішла назва замка. Інша версія говорить про те, що у середньовіччя в неприступній фортеці, яка стоїть на 260-метровій горі вулканічного походження, ховали молодих наречених з відомих аристократичних родин.

 Кожен замок має свою історію, свої легенди, своїх привидів, але іноді – вони сумні. Іноді ж такі, що без сміху про них і не згадати. Та бувають і такі, як у Невицькому замку, – «що проти ночі про них краще й не говорити».

Назва замку означає «замок невіст», тобто жінок та дівчат, які мали б там переховуватись під час ворожих навал. Також розповіли, що тут колись утримували дочок знаті – «невіст», подалі від нападників, ґвалтівників та спокус нечестивого світу. Але все це ще не про привида…

Фортеця манить людей, до цієї пам’ятки тягне небайдужих. Мабуть, десь під мальовничим замком сховано великий магніт для сердець. Неприступна фортеця, яка стоїть серед лісу на високій горі та омивається гірським струмком, відкриє чудесну панораму Ужанської долини.

Невицький замок – один з найбільш древніх закарпатських замків, що володіє довгою і дуже цікавою історією. Сьогодні він по праву вважається однією з найцінніших архітектурних пам’яток не лише Закарпаття, але і Європи, адже, незважаючи на руйнацію, він практично автентичний. Після 1644 року він не експлуатувався, не було перебудов та пристосувань. «Саме це надає нам надію, при ретельному вивченні, провести і його реставрацію. Хоча наразі про неї не йдеться, а лише про ремонтні роботи», – розповів методист, відомий археолог нашого краю, багаторічний дослідник Невицького замку Олександр Дзембас. За майже 30 років роботи на замку пан Олександр разом із волонтерами займався тут не тільки археологічними розкопками, а й ретельним вивченням, розчисткою та реконструкцією зовнішніх замкових ровів.

Під час екскурсії присутні потрапили у минуле, в різні епохи, про які розповідали  вихованці.

Послухати про цікаві сторінки з життя замку, окрім гуртківців Закарпатського центру туризму прийшли всі охочі, серед них і студенти історичного факультету Ужгородського національного університету зі своїм викладачем Ігорем Прохненком (до речі, колишнім вихованцем центру туризму), гості з північних, центральних та південних областей України, тобто саме звідти, де проходять активні бойові дії. Позашкілля не залишається осторонь у цей важкий час, невтомно працюючи на своєму фронті.

26-09-2022