Майже 15 тисяч педагогів долучилося до курсу «Ефективні рішення Google for Education для хмарної взаємодії»

Майже 15 тисяч педагогів долучилося до курсу «Ефективні рішення Google for Education для хмарної взаємодії»

До опанування навичок з використання сучасних цифрових технологій для організації дистанційного навчання в межах курсу «Ефективні рішення Google for Education для хмарної взаємодії» долучилося 14 825 освітян, із них – 8 119 (або 55%) учасників отримали сертифікат про успішне проходження курсу.

«Навички цифрової грамотності – це одна з ключових компетентностей Нової української школи. Дуже важливо, щоб наші педагоги володіли ними на високому рівні. Цей курс дав змогу освітянам дізнатися більше про зручні сучасні сервіси організації дистанційного навчання. Це особливо актуально зараз, під час дії карантинних обмежень. До того ж курс – ще й чудовий приклад  взаємодії влади й бізнесу. Ми вдячні за такі ініціативи провідним представникам IT-індустрії та завжді відкриті для такої співпраці», – зазначив заступник Міністра освіти і науки України  Артур Селецький.

Протягом 12-22 листопада в межах спільної ініціативи МОН та Google Україна освітяни мали можливість пройти безкоштовне навчання та здобути практичні знання щодо:

  • організації ефективної взаємодії між учасниками освітнього процесу за допомогою цифрових інструментів Google for Education; 
  • використання особливостей та переваг G Suite for Education – захищеного доступу до ресурсів, налаштування конфіденційності, параметрів доступу, структурування користувачів у різних організаційних підрозділах;
  • роботи з обліковим записом закладу освіти на різних пристроях – за допомогою комп’ютера чи мобільних гаджетів. 

Особливу увагу було приділено вивченню налаштувань цифрових інструментів для ефективної взаємодії між усіма учасниками освітнього процесу та забезпечення підключення, розгортання та супроводу системи. Вчителі змогли дізнатись: 

  • як підготувати завдання у віртуальних кімнатах; 
  • як зібрати учнівські роботи; 
  • як залучити дітей до захищених відеозустрічей; 
  • як організувати автоматичне імпортування оцінок; 
  • як вести електронні журнали, надсилати звіти для опікунів, формувати звіти для керівництва тощо; 
  • як використовувати можливості різних пристроїв для захищеного освітнього процесу онлайн.

Також учасникам були запропоновані для опрацювання навчальні матеріали за наступними темами: «Основи, пристрої та налаштування», «Організація діяльності», «Персональне середовище», «Професійна діяльність», «Організація взаємодії» тощо.

Щоб підтвердити свої результати та отримати відповідний сертифікат, учасники мали набрати щонайменше 24 бали в підсумковому тесті та успішно виконати мінімум 12 завдань.

Найбільш активними слухачами курсу виявилися педагоги із Запорізької (780 отриманих сертифікатів), Харківської (627) та Дніпропетровської (619) областей (інтерактивна карта розподілу закладів освіти, в яких працюють учасники курсу в географічному розрізі).

У межах курсу було також проведено опитування серед учасників (долучилося 8 119 респондентів). Результати засвідчили про ефективність запропонованої методики  організації навчання та зацікавленість слухачів у подальшому підвищенні власної цифрової грамотності.

Нагадаємо, навчання було організовано з метою формування цифрової та професійної компетентності керівних та педагогічних кадрів щодо розгортання та використання середовища G Suite for Education у діяльності освітньої установи та застосування цифрових інструментів для організації мережевої взаємодії учасників освітнього процесу (у т.ч. для дистанційного навчання).

Викладачами курсу стали тренери Академії цифрового розвиткукомпетенції кожного з яких підтверджені сертифікацією Google for Education.

За матеріалами Міністерства освіти і науки України

11-12-2020