МОН дає відповіді на поширені запитання щодо роботи дитячих садків на період адаптивного карантину.

МОН дає відповіді на поширені запитання щодо роботи дитячих садків на період адаптивного карантину.

З 25 травня можуть відкриватись дитячі садки у тих регіонах, які відповідатимуть умовам для послаблення карантину. МОН дає відповіді на поширені запитання щодо роботи дитячих садків на період адаптивного карантину.

Коли відкриють дитячі садки?

Уряд дозволив відкрити дитсадки з 25 травня. Але рішення щодо кожної адміністративно-територіальній одиниці окремо буде приймати комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, залежно від епідеміологічної ситуації.

Хто має вимірювати температуру на вході в дитячий садок?

Ранковий прийом у дитячий садок здійснює вихователь групи чи медпрацівник.

З ким мають залишатись діти в групі, якщо вихователь зустрічає інших дітей на вулиці?

Допомогти вихователю зустріти зранку дітей може помічник вихователя чи інша особа, визначена директором ЗДО. Водночас наголошуємо, що варто закріпити за кожною групою постійних вихователів і помічників вихователів.

Як уникнути скупчення батьків із дітьми перед входом у дитячий садок?

Перед входом у дитячий садок та на його території МОН рекомендує встановити маркування (кольорові наліпки чи намальовані фарбою позначки), що передбачає дотримання дистанції 1,5 метра. Дитячі садки, які не можуть використовувати окремі входи для дітей з різних груп (за наявності), мають встановити гнучкий прийом дітей зранку, щоб дотримуватись групової ізоляції.

Чи дозволено працівникам, старшим за 60 років, виконувати свої обов’язки у період карантину?

На період карантину від роботи в дитячих садках мають бути відсторонені особи з групи ризику, визначені відповідно до Стандартів медичної допомоги “Коронавірусна хвороба (COVID-19)”, затверджених наказом МОЗ України від 28.03.2020 №722. Для осіб з групи ризику можуть бути передбачені інші види робіт. Ознайомитись із наказом можна за посиланням https://moz.gov.ua/uploads/3/19713-standarti_med_dopomogi_covid_19.pdf

Скільки дітей може бути в одній групі?

Кількість дітей у групі має бути не більшою, ніж передбачено встановленими нормативами наповнюваності груп у закладах дошкільної освіти.

Як пояснити маленьким дітям нові правила?

МОН, UNICEF Ukraine  та ГО "Смарт Освіта" розробили матеріали для батьків і педагогів, які допоможуть спростити процес повернення дітей до дитячих садочків та зменшити стрес і тривожність. Докладніше: bit.ly/2zAHwly

Чи можуть діти грати в пісочниці? Чи можна давати дітям олівці для малювання?

Вихователі мають передбачити дотриманням дистанції між дітьми як під час прогулянок, так і в приміщенні дитячого садка. Після прогулянки діти мають ретельно вимити руки з милом. Усі поверхні у дитячому садку мають дезінфікувати двічі на день. Вихователям рекомендовано обирати ті види занять, що не потребують додаткового інвентарю.

Як дотримуватись дистанції під час денного сну?

Перед початком денного сну необхідно провітрити приміщення. У приміщенні, де сплять діти варто створити максимальну дистанцію між спальними місцями, а також проводити вологе прибирання та дезінфекцію відповідно до загальних рекомендацій з роботи дитячих садків на період адаптивного карантину.

 

За матеріалами Міністерства освіти і науки України