МОН створює сприятливі умови для популяризації дуальної форми здобуття освіти – результати пілотного проєкту

МОН створює сприятливі умови для популяризації дуальної форми здобуття освіти – результати пілотного проєкту

Міністерство освіти і науки України створює сприятливі умови для популяризації та поширення дуальної форми здобуття освіти (ДФЗО), що є одним з напрямів розбудови соціального партнерства в освітній сфері та заохочення молоді до навчання в компанії. Про це свідчать результати дослідження першого року впровадження пілотного проєкту в закладах фахової передвищої та вищої освіти з підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освіти відповідно до наказу МОН від 15.10.2019 №1296.

Загалом було опитано 1597 здобувачів вищої освіти та 627 здобувачів фахової передвищої освіти, які не навчалися за ДФЗО. 

Кількість опитаних здобувачів фахової передвищої та вищої освіти по регіонах: 

  • Центральний регіон (421 здобувач вищої освіти та 228 – фахової передвищої освіти);
  • Східний регіон (532 здобувачі вищої освіти та 159 – фахової передвищої освіти);
  • Південний (273 здобувачі вищої освіти, 57 – фахової передвищої освіти);
  • Західний (371 здобувач вищої освіти та 183 – фахової передвищої освіти).

Під час дослідження проведено глибинні напівструктуровані інтерв’ю із 287 здобувачами освіти, які навчалися за дуальною формою у 2019–2020 роках у всіх регіонах України. Збір даних не охоплював тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей, АР Крим і міста Севастополя.

Переважна більшість громадян, які перейшли на ДФЗО у 2019–2020 роках, відзначила власну зацікавленість та безумовні переваги дуальної форми навчання. 85% опитаних здобувачів вищої освіти та 70% здобувачів фахової передвищої освіти, які не були залучені до навчання за ДФЗО, зацікавились дуальною формою навчання. 

218 (79,5%) здобувачів, які вже мають досвід навчання за дуальною формою здобуття освіти, порадили навчання саме за такою формою. На питання «Чи створили, на Вашу думку, заклад освіти та компанія сприятливі умови для навчання за дуальною формою?» більшість респондентів відповіли позитивно. Після надання варіантів відповідей із можливістю множинного вибору було отримано 759 відповідей. Зокрема, 132 особи назвали перевагами забезпечення зручного графіка навчання, закріплення за здобувачами висококваліфікованих наставників, надання компанією всіх необхідних ресурсів та всебічна підтримка з боку закладу освіти.

Зважаючи на високий рівень конкуренції, здобувачі здебільшого розцінюють ДФЗО як певну гарантію або перевагу для майбутнього працевлаштування. На думку респондентів, дуальна форма здобуття освіти надає можливість задовольнити бажання вчитися в компанії та отримувати гроші.

Водночас, за даними дослідження, недостатність інформації про ДФЗО є головною причиною, чому здобувачі вищої освіти не розглядають можливість переходу на неї. Лише 37% опитаних здобувачів вищої освіти та 43% здобувачів фахової передвищої освіти, які не задіяні в пілотному проєкті, знають про дуальну форму здобуття освіти. До того ж багато учасників пілотного проєкту не розуміються на змісті та особливостях організації навчання за ДФЗО, плутають її з іншими формами здобуття освіти. Все це вказує на необхідність масштабної просвітницької кампанії серед здобувачів освіти, доопрацювання нормативної бази та формування загальноприйнятого розуміння (філософії) дуальної освіти.

Крім того, на результати першого року пілотного проєкту суттєво вплинуло запровадження в країні карантину. Деякі здобувачі підписали відповідні тристоронні договори про навчання за ДФЗО та планували розпочати навчання наприкінці березня, проте це їм і не вдалося у 2019/2020 навчальному році. 

Незважаючи на те, що 94% респондентів вказали на наявність наставника(ів) на підприємстві та високо оцінили їх роботу, деякі зі здобувачів освіти не змогли чітко пояснити, які саме функції виконує наставник, описати взаємодію чи принаймні назвати його ім’я. Це свідчить про недостатній розвиток інституту наставництва та прогалини в комунікаціях на деяких підприємствах-партнерах.

43% здобувачів, які навчалися за ДФЗО, впевнені у своєму рішенні продовжувати працювати на підприємстві навіть після закінчення навчання. Передусім це стосується респондентів, які самі обирали для себе підприємство. Для тих, хто не визначився (22%), головну роль відіграє саме розмір грошової винагороди. Решта здобувачів оцінюють власну участь у проєкті як чудову можливість отримати практичний/професійний досвід та своєрідний «трамплін у майбутнє професійне життя».

Більш детальна інформація щодо результатів дослідження – за наступним покликанням.

Довідково. 

Дослідження «Думки здобувачів про дуальну освіту» щодо обізнаності здобувачів про дуальну форму здобуття освіти та досвіду учасників пілотного проєкту з її запровадження на рівні фахової передвищої та вищої освіти України проводилося у вересні-жовтні 2020 року та базувалося на вивченні досвіду 287 осіб, які перейшли на навчання за ДФЗО у 2019/2020 н.р. Учасниками дослідження стали здобувачі освіти, які навчаються за різними спеціальностями та представляють всі регіони України. Збір даних не охоплював тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей, АР Крим і міста Севастополя.

Виконавці дослідження: Українська Асоціація Маркетингу та Представництво Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні в партнерстві з Державною установою «Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти» та під егідою Міністерства освіти і науки України.

За матеріалами Міністерства освіти і науки України

20-04-2021