Нагороджено переможців обласного етапу Всеукраїнського конкурсу „Учитель року – 2021”

Нагороджено переможців обласного етапу  Всеукраїнського конкурсу „Учитель року – 2021”

Попри складні умови, пов’язані з поширенням коронавірусної інфекції, педагоги області долучилися до проведення у 2021 році всеукраїнського конкурсу „Учитель року” в номінаціях „Керівник закладу освіти”, „Математика”, „Трудове навчання”, „Українська мова і література”.

На Закарпатті учасниками першого туру, що зонально проводився в  адміністративно-територіальних одиницях області, стали 146 педагогів. За його підсумками участь у другому (регіональному) турі взяли у номінації „Керівник закладу освіти” 6 учасників, у номінації „Математика” – 11, „Трудове навчання” – 8, „Українська мова і література” – 11.

Зауважимо, що, за словами педагогів, для більшості з них конкурс є можливістю набути нового педагогічного досвіду, поділитися власними напрацюваннями і продемонструвати свої професійні здібності.

За умовами конкурсу другий (регіональний) тур проводився у два етапи: відбірковий та фінальний. Враховуючи умови сьогодення, упродовж 4 – 5 лютого конкурсні випробування відбулися в режимі онлайн.

Учасники у номінації „Керівник закладу освіти” розв’язували „управлінську задачу”, представляли „освітній проєкт”. Конкурсанти у номінаціях „Математика”, „Трудове навчання”,  „Українська мова і література” дистанційно, без залучення учнів, проводили урок, а також виконували ще одне завдання: математики розв’язували задачі підвищеної складності з геометрії, алгебри і початків аналізу; учителі трудового навчання представляли розроблені інтерактивні дидактичні матеріали, а філологи писали есе на одну із запропонованих тем. Кожне із завдань засвідчило, що наші вчителі упроваджують власні ідеї, успішно реалізують сучасні освітні практики, готові реагувати на виклики суспільства, усвідомлюють важливість професії, яку обрали,  і відповідальність за її результати.

За підсумками випробувань для участі у фінальному турі було відібрано 18 конкурсантів.

Однак у фінальному етапі було представлено тільки 15 педагогів. На жаль, через об’єктивні причини поборотися за перемогу продемонструвати гнучкість і креативність, раціональність у вирішенні поставлених завдань не змогли двоє педагогів у номінації „Українська мова і література” та один учитель у номінації „Математика”.

Варто наголосити, що у фіналі перед учасниками у кожній із номінацій стояло нелегке завдання. Адже йшлося про демонстрацію уміння приймати управлінські рішення щодо розвитку закладу, уміння використовувати в освітньому процесі сучасні методи, прийоми, форми та засоби навчання (випробування „Методичний практикум”), навики розроблення дорожньої карти творчого учнівського проєкту та аналізу й інтерпретації поетичного твору, а також  представити урок на обрану тему.

Журі конкурсу оцінило високу професійну майстерність і методичну компетентність конкурсантів, уміння обирати і раціонально використовувати цифрові, мультимедійні технології, електронні освітні ресурси.

Нагородження переможців відбулося сьогодні, 11 лютого, в обласній державній адміністрації з участю Анатолія Полоскова, голови обласної державної адміністрації, та Олексія Петрова, голови обласної ради. 

Директор департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації Ганна Сопкова, звертаючись до присутніх, наголосила, що конкурс „Учитель року” проводиться на виконання Указу Президента України з 1995  року. За цей час за перемогу у фахових випробуваннях сімом педагогам Закарпаття було присвоєно звання „Заслужений учитель України”. Ганна Іванівна виразила сподівання, що і цьогорічні переможці впишуть славну сторінку в освітню книгу нашого краю. 

За чверть століття змінилися підходи до його проведення і вимоги до учасників, зросла нова генерація учнів. Однак незмінним залишилося прагнення педагогів змінювати світ на краще, щедро ділитися власними надбаннями зі своїми вихованцями, віддавати їм тепло свого серця і щирість душі, підтримувати рівноправний діалог між усіма учасниками освітнього процесу.

Очільники краю наголосили, що освіта серед пріоритетів у діяльності Президента України. Всіляку підтримку педагогічна громадськість відчуває і на рівні області.

Анатолій Олександрович акцентував увагу: „Ваша праця важлива і дуже відповідальна. Ви упевнено і наполегливо її виконуєте, і ми вдячні Вам за розуміння і професіоналізм”.

Його підтримав і Олексій Петров, зауваживши, що праця вчителя  є почесною і нелегкою. „Ми, батьки, мали можливість переконатися у цьому під час дистанційного навчання, – наголосив голова ради. – Коли самим довелося допомагати своїм дітям. Це не завжди було легко і просто. Я як голова обласної ради і надалі підтримуватиму усі освітянські ініціативи”.

Про учителів-творців, які поєднують професіоналізм із високою творчістю, є талановитими організаторами і дослідниками, людьми, для яких покликання і невтомна праця  є  життям, говорили голови журі кожної із номінацій.  

За підсумками змагань переможцями обласного етапу всеукраїнського конкурсу „Учитель року – 2021” стали: 

номінація „Керівник закладу освіти”:

І місце – Чонка Оксана, директор Чернянської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів Виноградівської районної ради Закарпатської області

ІІ місце – Мигович Віра, директор Дунковицької гімназії Кам’янської  сільської ради Берегівського району Закарпатської області

ІІІ місце – Мейсар Сергій, директор Залужанської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів Мукачівської міської ради Закарпатської області

номінація „Математика”:

І місце – Стегура Оксана, учитель математики Ужгородської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів № 12 Ужгородської міської ради Закарпатської області

ІІ місце – Шімон Ганна, учитель математики та інформатики  Мукачівського ліцею № 11 Мукачівської  міської ради Закарпатської області

ІІІ місце – Тягур Тетяна, учитель інформатики та математики Рокосівського закладу загальної середньої освіти  І – ІІІ ступенів Хустської міської ради Закарпатської області

номінація „Трудове навчання”:

І місце – Грималюк Ірина, учитель трудового навчання  Мукачівської гімназії № 9 Мукачівської міської ради Закарпатської області

ІІ місце – Мацканюк Оксана, учитель трудового навчання Нанківського закладу загальної середньої освіти  І – ІІІ ступенів Хустської міської ради Закарпатської області

ІІІ місце – Дуб Оксана, учитель трудового навчання  (обслуговуюча праця)  Ясінянського закладу загальної середньої освіти І – ІІІ ступенів № 1 Ясінянської селищної ради Рахівського району Закарпатської області

номінація „Українська мова і література”:

І місце – Тодер Дмитро, учитель української мови та літератури лінгвістичної гімназії імені Т.Г. Шевченка Ужгородської міської ради Закарпатської області

ІІ місце – Федів Діана, учитель українська мова та літератури Мукачівської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів № 13 Мукачівської міської ради Закарпатської області

ІІІ місце – Козар Надія, учитель української мови та літератури Великолучківської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів Мукачівської районної ради Закарпатської області.

Переможців обласного етапу конкурсу в кожній із номінацій відзначено преміями, суми яких дорівнюють виплатам, передбаченим на фінальному етапі. Цьогоріч, враховуючи підвищення  мінімальної заробітної плати до 6 тисяч гривень, премія за І місце становить п’ять мінімальних зарплат,  за ІІ місце – чотири, за ІІІ місце – три мінімальні зарплати. Таким чином, педагоги отримали премію відповідно за І місце 24 150,00 грн (без врахування прибуткового податку та військового збору), за ІІ місце – 19 320,00 грн, за ІІІ місце – 14 490,00 гривень.

Фінальний етап Всеукраїнського конкурсу відбудеться у квітні. Бажаємо нашим переможцям успішно представити область і повернутися з перемогою.

11-02-2021