28 березня 2025 року відбулася нарада департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської обласної військової адміністрації за участі представника в.о. директора Закарпатської філії ДП „Івано-Франківськстандартметрологія” Вікторією Шустою щодо проблемних питань функціонування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) в закладах освіти Закарпатської області.
Директором департаменту Мар’яною Марусинець акцентовано увагу на неухильному дотриманні нормативно-правових документів щодо організації харчування в дошкільних та загальноосвітніх закладах освіти, вжиття невідкладних заходів щодо створення безпечних належних умов для організації харчування дітей з додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил та норм утримання закладів освіти.
Так, з 20 вересня 2019 року відповідно до Закону України „Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” всі заклади освіти, у яких здійснюється організація харчування дітей або надання послуги з харчування, мали впровадити систему управління безпечністю харчування НАССР.
У ході обговорення наголошено, що в закладах освіти головне завдання системи НАССР є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами приготування страв і продуктів харчування у харчоблоках. Це обов’язкова умова для гарантування безпечного харчування дітей.
Також на нараді було обговорено питання проведення спеціалістами „Івано-Франківськстандартметрологія” відповідних семінарів та навчань для керівників закладів освіти та осіб, відповідальних за функціонування системи НАССР.