Незабутні враження від відпочинку в ,,Арніці”

Незабутні враження від відпочинку в ,,Арніці”

З 13 до 26 лютого у Воловецькій філії Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді ,,Арніка” пройшла чергова відпочинкова зміна. Вдале поєднання освітнього процесу із  виховними, інформаційно-просвітницькими, культурно-масовими, фізкультурно-оздоровчими та іншими заходами, передбаченими програмою, сприяло належній організації відпочинку дітей у філії. Обласні заклади позашкільної освіти також долучилися до відпочинкового процесу і підготували для вихованців ,,Арніки” тематичні заняття за художньо-естетичним, декоративно-прикладним, національно-патріотичним та технічним напрямами позашкільної освіти.

Зокрема, діти знайшли собі заняття до душі під час майстер-класів, які для них провели педагоги Закарпатського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді. Керівник гуртка „Оригамі” Оксана Лібак розповіла учням про древнє японське мистецтво створення витворів з паперу шляхом використання геометричних згинів і складок, яке не втрачає актуальності і в наш час. На занятті цього гуртка вихованці, швидко опановуючи відповідні практичні навички, навчились виготовляти скриньку-масу. У кожного з’явилися свої оригінальні ідеї щодо її кольору та оформлення. Вироби вийшли гарними, а головне – корисними в побуті.

Щоб сформувати у дітей поняття про колір як засіб виразності живопису, ознайомити їх із характерними його ознаками, виробити точність рухів у розфарбуванні дрібних елементів композиції та надихнути учнів до власного творчого прояву, керівник гуртка „Технічний дизайн” Людмила Літун обрала для свого заняття тему „Засоби виразності живопису: колірний тон, насиченість, відтінок”. Педагог розповіла про особливості та ознаки хроматичних кольорів, а також про різні способи акварельного живопису. Під час практичної роботи вона проводила індивідуальний інструктаж та надавала корисні поради. Школярі навчалися спостерігати, аналізувати й використовувати колірний тон, насиченість, відтінок.

Цікавим і пізнавальними були майстер-класи, організовані педагогами Закарпатського обласного палацу дитячої та юнацької творчості „ПАДІЮН” Мельниковою А.В., Короленко В.В. та Найгебавером С.Е.

Андріана Мельникова провела з вихованцями майстер-клас з виготовлення „валентинок”, ознайомила їх з видами та технологією виготовлення маленьких подаруночків. Це заняття сприяє розвитку в дітей  уяви, творчого мислення, точності рухів та естетичного смаку. Учасникам майстер-класу стануть у нагоді здобуті навички, адже скоро вони зможуть виготовити власноруч вітальну листівку своїм мамам.

Традиційно цікаво та весело проходив майстер-клас Короленка Володимира. Він знайомив дітей з народними духовими інструментами – сопілкою, дводенцівкою та флейтою Пана. Педагог коротко розповів дітям  історію виникнення цих народних інструментів, демонстрував їх звучання, мелодику. Найбільше захоплення у дітей викликала можливість спробувати свої таланти і зіграти на цих інструментах.

Заняття з шахів та шашок провів з вихованцями Найгебавер Семен, залучивши їх до інтелектуальної гри, яка в чесному змаганні об’єднала дітей.

Беручи до уваги, що у лютому 2020 року в Україні проводилися заходи зі  вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні під гаслами: ,,Вдячні за гідність”, ,,Вдячні за свободу”, ,,Вдячні за майбутнє”, Закарпатським обласним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді в рамках реалізації інформаційно-просвітницького проєкту ,,Реквієм Небесній Сотні”  проведено виховну годину „Ангели пам’яті”. Діти переглянули презентації, підготовлені педагогічними працівниками ЗОЕНЦ та вшанували хвилиною мовчання пам’ять Героїв Небесної Сотні. Крім того, вони  взяли активну участь у тематичному конкурсі малюнків „Пам’яті Героїв Небесної Сотні присвячуємо!”, виховного заходу „У їхніх серцях жила Україна”, під час якого діти переглядали відео презентацію із світлинами учасників, які в період Революції Гідності віддали життя за ідеали демократії, свободи та європейського вибору України, виконували патріотичні вірші і пісні, намагалися передати любов до України Героїв Небесної Сотні, бажання миру та злагоди на рідній землі.

Також, до Дня вшанування пам’яті військовослужбовців, які брали участь у захисті Дебальцівського плацдарму в період 2014 – 2015 років, у філії ЗОЕНЦ ,,Арніка” було проведено виховну годину „Ваш світлий подвиг незабутній”.

Завдяки творчим заняттям та виховним заходам, які організували та провели обласні заклади позашкільної освіти, у дітей розвиваються уважність, сумління, просторове та аналітичне мислення, внутрішня свобода, та почуття власної гідності.

 

02-03-2020