Нові ідеї та нові можливості реалізовуватимуться обласним учнівським парламентом ,,Нове покоління” в оновленому складі у 2021 році

Нові ідеї та нові можливості реалізовуватимуться обласним учнівським парламентом ,,Нове покоління” в оновленому складі у 2021 році

20 листопада 2020 року в м. Ужгород на базі Закарпатського обласного палацу дитячої та юнацької творчості ,,ПАДІЮН” пройшов обласний звітно-виборчий збір лідерів учнівського самоврядування ,,Нове покоління” Закарпаття – бути чесним, вільним, гідним України”. Освітній захід організовано з метою підтримки ініціативи молодіжних громадських організацій, координації і удосконалення роботи місцевих органів самоврядування дітей та учнівської молоді, формування активної життєвої позиції у молодого покоління, підбиття підсумків роботи органів учнівського самоврядування в області, подальшої їх участі у всеукраїнських заходах, переобрання представників учнівського парламенту.

До участі у цьому вагомому обласному молодіжному форумі, організованому в онлайн-форматі, були запрошені лідери рад учнівського самоврядування у районі, місті, ОТГ та закладів професійної (професійно-технічної) освіти і їх координатори. Участь у заході взяли також представники Українського державного центру позашкільної освіти, Закарпатської облдержадміністрації, закладів позашкільної та вищої освіти області, бізнесу та громадські активісти.

Організатори заходу – Закарпатський обласний палац дитячої та юнацької творчості ,,ПАДІЮН” та координаційний центр обласного учнівського самоврядування ,,Нове покоління” – згідно з розробленою програмою запропонували учасникам заходу прослухати презентації-звіти лідерів учнівського самоврядування-представників дитячих громадських організацій у районах (містах, ОТГ, закладах професійної (професійно-технічної) освіти), взяти участь у виборах президента,  віце-президента, формуванні активу комітетів Закарпатського обласного учнівського парламенту „Нове покоління”, відвідати Школу управлінської майстерності, обговорити план роботи учнівського самоврядування області на 2020/2021 навчальний рік.

Після урочистого відкриття та привітань організаторів, президент обласного парламенту Еріка Станко прозвітувала про підсумки роботи учнівського парламенту. Далі відбулися презентації лідерів місцевих органів учнівського самоврядування.

Лідери розповіли про найвагоміші організаційно-масові заходи – акції, флешмоби, конкурси – та залучення до них широкого загалу активної молоді, проведені у своїх учнівських осередках. Зокрема, лідери Міжгірського району ,,Краяни” презентували напрацювання у рамках акції ,,Твоє здоров’я в твоїх руках”, орган учнівського самоврядування ,,Учнівська республіка” (Хустський район) – у проведенні дистанційних акцій ,,Ми проти тютюнопаління” та  ,,Будь толерантним!”, лідери Іршавського районного центру позашкільної роботи розповіли про інформаційно-культурну акцію ,,Дорогами дерев’яних церков Хустщини”, представники Рахівської учнівської ради учнівського самоврядування ,,Лідер” – про те, як брали участь у різноманітних національно-патріотичних заходах та організовували тематичні виступи до Всесвітнього Дня Миру ,,Нам потрібне мирне небо!”, до Дня  працівників освіти ,,Вклонімося  вчителю своєму”, провели  дистанційний вокальний конкурс патріотичної пісні ,,З Україною в серці”.

Презентацію про проведені заходи: руханку-челендж до Дня спорту, флешмоб ,,Ми за мир!”, волонтерську благодійну акцію ,,Допоможи ближньому”, флешмоб до Дня захисника України ,,Героям України!”, відеочелендж до Дня писемності ,,Рідне слово не вмре, не поляже!” підготували представники учнівського самоврядування Перечинського району ,,КРОК”, про патріотичний флешмоб ,,Одягни вишиванку” та суспільно-пропагандистську акцію ,,Світ без насильства” – органу учнівського самоврядування Полянської ОТГ ,,Пульс”, про акцію з прибирання пам’ятних місць поховання учасників бойових дій – районної ради лідерів учнівського самоврядування Берегівського району ,,Ватра”.

Заслуговують на увагу здобутки у роботі представників учнівського самоврядування міста Хуст, які взяли активну участь у турнірі з національно-патріотичних видів спорту серед юнаків, присвяченого Дню Збройних сил України, учнівського врядування міста Ужгород ,,КОРЗО”, які долучилися до участі у Всеукраїнському проекті за підтримки представництва ЄС в Україні та організованої в його рамках науково-дослідницької конференції ,,Єднаємося та будуємо європейську Україну”, у міжнародній молодіжній конференції в Австрії з представленням екопроектів учнівського врядування міста.

Лідерами учнівського самоврядування ,,КОРЗО” успішно реалізовано лідерський проект ,,Школа президента учнівського самоврядування”, у рамках якого проведено ряд тренінгів на теми: ,,Мета, форми, та напрямки роботи шкільного та учнівського самоврядування”, ,,Проєктний менеджмент”, ,,Ефективна комунікація”, ,,Оформлення документів шкільного та класного самоврядування” та інші.

Учасники обласного збору лідерів учнівського самоврядування обговорили теми презентацій лідерів та обрали новий склад учнівського парламенту. Згідно з результатами відкритого голосування, найбільшу підтримку учасників форуму одержала Берец Аліна,  учениця 10 класу Хустської загальноосвітньої школи I–III ступенів № 4 Хустської міської ради – її обрано президентом парламенту ,,Нове покоління”.

Віце президентом обласного учнівського самоврядування ,,Нове покоління” обрано Король Ліліану, ученицю Порошківської загальноосвітньої школи I–III ступенів Перечинської районної ради. Уповноваженим парламенту ,,Нове покоління” обрано Вінце Олександра, учня 11 класу Виноградівської гімназії Виноградівської районної ради.

Координатори учнівського самоврядування провели виробничу нараду, обговорили план роботи на 2020/2021 навчальний рік, обмінялися досвідом проведення онлайн-заходів, форм організації навчання, спілкування з професійними тренерами та зустрічей з відомими людьми.

23-11-2020