Нові вимоги до діяльності ІРЦ

Нові вимоги до діяльності ІРЦ

Сьогодні, 29 листопада 2021 року, в онлайн-режимі відбулася робоча нарада з директорами інклюзивно-ресурсних центрів, під час якої обговорювалися питання діяльності інклюзивно-ресурсних центрів у зв’язку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 2021 року № 765.

„Від кадрового забезпечення, фахової компетентності педагогічних працівників ІРЦ  залежить надання якісних послуг з визначення та задоволення особливих освітніх потреб дітей, які відчувають труднощі у навчанні”, − зазначила директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту  облдержадміністрації  Мар’яна Марусинець.

Слід відмітити, що  на виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні до 2030 року Уряд удосконалив роботу інклюзивно-ресурсних центрів.

Заступник  директора департаменту – начальник управління освіти і науки Михайло Шеверя акцентував увагу на  уточнених завданнях центрів, забезпеченні права на освіту  дітей з особливими освітніми потребами.

Методист Наталія Бокоч наголосила на необхідності приведення Статутів ІРЦ  у відповідність до вимог чинного законодавства, затвердження нових штатних розписів із зазначенням нових назв посад.

Про особливості підвищення кваліфікації педагогічних працівників ІРЦ та їх атестації зауважила завідувач ресурсним центром підтримки інклюзивної освіти при ЗІППО Олена Воротинцева.

Крім того, у ході наради було обговорено план заходів на 2021 і 2022 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року в Закарпатській області, вимогах щодо дотримання безбар’єрності приміщень та будівель ІРЦ.

Слід зазначити, що на сьогодні в області створено 26 ІРЦ. Упродовж року фахівцями надано послуги 253 дошкільнятам та 1153 учням.

29-11-2021