Обласний фестиваль румунського народного мистецтва „Мерцишор” – свято весни, любові і традицій

Обласний фестиваль румунського народного мистецтва „Мерцишор” – свято весни, любові і традицій

3 березня у селі Глибокий Потік на Тячівщині відбувся обласний фестиваль румунського народного мистецтва „Мерцишор”, який зібрав шанувальників румунської звичаєвості і традицій. В основі цього свята весни – легенда про мужність і вірність, про красу і відданість.
З року в рік фестиваль проводиться на теренах Закарпаття, і засвідчує, як представники румунської національної меншини нашого багатонаціонального краю трепетно бережуть свої звичаї і традиції, передають їх з покоління до покоління.
Доказом цього стала виставка робіт закладів загальної середньої освіти з навчанням румунською мовою Тячівського та Рахівського районів, а також демонстрація школярами присутнім глядачам уміння співати народних пісень, виконувати традиційні народні танці, зрештою викликало захоплення – бережне ставлення з боку як молодого покоління, так і старших людей до народного вбрання. Тут вражало збереження автентичності атрибутики румунського костюма, і не має значення вік, стать – всі однаково гордо називають себе румунами.
Цього дня ще одна важлива деталь об’єднала і господарів, і гостей свята – „мерцишорка”. Її вручали кожному учаснику з словами: „Живіть і процвітайте, як яблуні навесні”. Ця бутоньєрка, що є переплетінням червоної і білої ниток, символізує перемогу добра над злом, уособлює прихід весни, в умовах Закарпаття, за переконанням організаторів, є свідченням дружніх стосунків між національностями, що проживають у нашому краї. Символічні дерева, прикрашені „мерцишорками”, як вітання з нагоди свята передали закладам Тячівщини окремі заклади освіти обласного підпорядкування. Вони зайняли почесне місце на імпровізованій сцені і стали ще одним доказом дружніх стосунків і поваги до традицій представників національних меншин.
Серед відомих та авторитетних гостей свята – голова обласної державної адміністрації Геннадій Москаль, посадові особи сусідньої Румунії голови районних адміністрацій Тячівського та Рахівського районів, представники освітянської спільноти області.
Під час свята за перемогу в конкурсі „Мерцишор – свято весни”, що проходив у трьох вікових категоріях за номінаціями „Краща легенда про свято Мерцишор”, „Кращий малюнок символу Мерцишору”, „Краща бутоньєрка своїми руками” переможців було нагороджено грамотами департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації та цінними подарунками, грамотами обласної державної адміністрації за активну участь в організації фестивалю відзначено кращих педагогів.
Мистецька програма фестивалю була представлена виступами учасників художньої самодіяльності закарпатських шкіл з навчанням румунською мовою, фольклорних груп, колективів та окремих виконавців народної творчості з Румунії.

04-03-2019