Освіта залишається серед пріоритетів, і в області і надалі буде підтримано обдаровану молодь і творчого вчителя

Освіта залишається серед пріоритетів, і в області і надалі буде підтримано обдаровану молодь і творчого вчителя

Сьогодні, 22 серпня, відбулося підсумкове розширене засідання колегії департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації, де було підбито підсумки минулого навчального року та окреслено завдання на 2019/2020 навчальний рік. 

Участь у педагогічному форумі взяли Ігор Бондаренко, голова обласної державної адміністрації, Йосип Борто, виконуючий повноваження голови обласної ради, та Юрій Кононенко, начальник головного управління загальної середньої та дошкільної освіти директорату дошкільної та шкільної освіти Міністерства освіти і науки України.

Звертаючись до присутніх, Ігор Самійлович зауважив, що нинішнє перезавантаження влади, зміни, що відбуваються в суспільстві, ще більше визначають сферу відповідальності й повноважень на всіх адміністративних рівнях за розбудову сучасної системи освіти. Ми мусимо швидко реагувати на виклики сьогодення і наполегливо працювати заради становлення інноваційної людини.

І надалі підтримку, у тому числі і фінансову, освітянській спільноті з боку депутатського корпусу обласної ради гарантував і Йосип Борто.

Вони  засвідчили, що освітня галузь є і залишається пріоритетом на теренах краю. Адже саме вона формує суспільство завтрашнього дня, а інвестиція в інтелектуальний розвиток і підтримку наших дітей визначає наше  майбутнє.

Про результати зусиль освітян регіону, спрямовані на реалізацію державної політики в галузі освіти, про необхідність створення атмосфери у колективі, націленої на досягнення очікуваного, про роль органів місцевого самоврядування у цьому зазначив у своєму виступі Юрій Кононенко.

А найкращим доказом цілеспрямованого, виваженого підходу до сумлінного виконання свого покликання і взятих на себе зобов’язань стала кількість вручених премій переможцям Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів та переможцям ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт Малої академії наук. А це відповідно 42 та 18 грошові нагороди. Преміями відзначено і 42 учителів, які навчали учнів у 2018/2019 навчальному році і здобули перемогу в інтелектуальних змаганнях.

Серед цьогорічних призерів окрему відзнаку в сумі 10 тисяч гривень було вручено бронзовому переможцю Міжнародної олімпіади з математики Олесю Голембовському, випускнику Ужгородської загальноосвітньої спеціалізованої школи-інтернату з поглибленим вивченням окремих предметів Закарпатської обласної ради.  

Крім того, традиційно швейцарські годинники та ручку „Parker” було вручено двом випускникам, які склали зовнішнє незалежне оцінювання з максимальним результатом – 200 балів з навчального предмета: Кашмель Валерії, випускниці Великоберезнянської гімназії Великоберезнянської районної ради Закарпатської області, та Федак Аделіні, випускниці Великолучківської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів Мукачівської районної ради Закарпатської області.

Серед цьогорічних двохсотбальників і Ганна Олександрівна Федосєєва, яка отримала найвищий бал з двох предметів: хімії та біології. Вона брала участь у ЗНО з тим, щоб на власному прикладі довести, що досягти високого результату реально і можливо, якщо наполегливо працювати.  Їй вручили „Мудру сову” як символ прагнення реалізувати себе на шляху самовдосконалення.

По завершенні церемонії нагородження учні поклали квіти до пам’ятника Т.Шевченку, а керівники місцевих органів управління освітою та закладів освіти розглянули питання роботи галузі за 2018/2019 навчальний рік.

В обговоренні доповіді Ганни Сопкової, директора департамент у освіти і науки облдержадміністрації, взяли участь  Владислав Ладані який як начальник поділився досвідом роботи відділу освіти Великоберезнянської районної державної адміністрації, з питань  використання коштів субвенції та коштів місцевих бюджетів для покращення матеріально-технічної бази закладів освіти з метою створення належного освітнього середовища.

Про роботу закладів загальної середньої освіти з навчанням угорською мовою в Берегівському районі у контексті Нової української школи розповіла Лесишин Ельвіра Давидівна, головний спеціаліст відділу освіти Берегівської районної державної адміністрації. Зокрема, організація мовних таборів, форумів для вчителів та учнів у новітньому форматі, серед яких афілійована не-конференція та участь у  EdCamp, – це ті форми організації діяльності, що уже зараз дозволяють говорити про певні результати у навчанні учнів та їх самовизначенні.

Що і як потрібно зробити, щоб підвищити якість надання освітніх послуг у закладі професійної (професійно-технічної) освіти, і найголовніше, що для цього зроблено – на прикладі Свалявського професійного будівельного ліцею презентував Олександра Власик, директор закладу.

В області з 2016 року цілорічно організовано оздоровлення та відпочинок дітей на базі оздоровчого комплексу „Арніка”. За цей час понад 2 тисячі дітей з різних куточків Закарпаття могли не тільки відпочити, а й збагатися духовно завдяки змістовному дозвіллю, організованому працівниками закладу. Про будні, досягнення, специфіку роботи  оздоровчого комплексу розповів  Василь Мішко, керівник філії „Арніка”.

За підсумками обговорення  було прийнято рішення, що передбачає заходи, спрямовані на подальшу системну та результативну роботу галузі у 2019/2020 навчальному році.

22-08-2019