Пам’ятаємо і гордимось

Пам’ятаємо і гордимось

Сьогодні Закарпаття зокрема й Україна в цілому вшановують тих, хто 77 років тому спричинив до того, що наш край став центром уваги українського народу, а також викликав велике зацікавлення серед політиків світу, проголосивши державу Карпатська Україна. 

Нагадаємо події того буремного періоду: 14 березня 1939 року Августин Волошин проголосив самостійність Карпатської України. У такий спосіб закарпатські українці довели, що вони готові до державницького життя і є складовою частиною великої української нації. 
Дослідник подій 1939 року професор Микола Вегеш зазначає, що самостійна Карпатська Україна існувала протягом надзвичайно короткого відрізку часу: з жовтня 1938 року до 15 – 18 березня 1939 року Незважаючи на це, в краї відбувався такий бурхливий розвиток політичних подій, що до Карпатської України була прикута увага всієї світової громадськості. 
Проголошення незалежності 14 березня 1939 року пояснювалося прагненням українського населення краю до свободи. Незважаючи на деяку спонтанність і поспішність, ця історична подія в житті не тільки закарпатських українців, але й усього українського народу мала велике історичне значення. Це була друга, після 21 січня 1919 року – Акта Злуки УНР і ЗУНР, спроба заявити перед цілим світом, про самодостатність української нації. І хоча цей акт проголошення незалежності, ратифікований 15 березня 1939 року на Соймі Карпатської України, був скоріше символічним, аніж реальним, він відіграв велику роль у формуванні самосвідомості всієї української нації. Саме в період існування Карпатської України завершився своєрідний перехід у свідомості – від підкарпатських русинів до закарпатських українців. 
Нині, пам’ятаючи про цю доленосну подію, керівники краю поклали квіти до підніжжя пам’ятника Президенту Карпатської України, Герою України – Августину Волошину. О 12 00 у всіх навчальних закладах, де сьогодні відбулися бесіди, усні журнали, перегляди фільмів про тогочасні події, хвилиною мовчання пом’янули тих, хто віддав життя за волю і свободу, кращу долю своїх нащадків. 
А о 13.00 у Меморіальному парку „Красне Поле” проведено мітинг-реквієм на знак вшанування учасників подій далекого 1939 року. 
Пам'ять про часи, що стали доленосними в історії становлення самостійної Української держави, сьогодні, як ніколи, повинна жити і стати нагадуванням нам про прагнення жити у вільній, мирній та процвітаючій країні. 

15-03-2016