Понад 10 міжнародних проєктів презентовано на конференції професійної освіти

Понад 10 міжнародних проєктів презентовано на конференції професійної освіти

Єдина система професійної освіти, оновлення її змісту та якості, а також популяризація такої освіти є основними завданнями в розвитку сфери. Для їх ефективної реалізації МОН бере участь у понад 10 міжнародних проєктах та активно залучає міжнародних експертів до реформування галузі. Про це йшлося на презентаційній панелі конференції “Освіта можливостей: нові горизонти професійної (професійно-технічної) освіти в Україні" сьогодні, 8 липня 2021 року. 

“Якісний розвиток професійної освіти неможливий без впровадження кращих міжнародних практик. Нині ми бачимо, що наші європейські колеги досягли того рівня ефективності галузі, коли більшість випускників шкіл вступає саме до закладів професійної освіти, а не до вишів. Для того, щоб теж досягти такого рівня, ми  активно залучаємо до співпраці міжнародних експертів. Вони діляться з нами досвідом вже здійсненої реформи професійної освіти у своїх країнах. Теми партнерства дуже різні – від розроблення освітніх програм та стандартів до створення центрів професійної досконалості, діджиталізації сфери,” – зазначила генеральна директорка директорату професійної освіти МОН Ірина Шумік. 

Спікерами презентаційної панелі “Кращі міжнародні практики розвитку професійно-технічної освіти для впровадження в Україні” стали представники Програми ЄС “EU4Skills: кращі навички для сучасної України”, офісу KFW (Кредитна установа для відбудови) в Україні, експерти з проєктів ПРООН, Європейського фонду освіти та інші. 

Учасники заходу розповіли про досвід співпраці з МОН у сфері професійної освіти та поділились результатами, яких вдалося досягнути в проєктах. Зокрема, про розвиток дуальної форми навчання в закладах професійної освіти Луганської та Донецької області,  поліпшення санітарно-технічної освіти в Україні та оновлення навчальних програм з енергоефективності. 

Крім того, спікери обговорили механізм роботи наглядових рад у закладах професійної освіти та можливості популяризації сфери. 

Матеріали конференції та відеозапис буде розміщено за цим покликанням.

За матеріалами Міністерства освіти і науки України

09-07-2021