Прийом заявок на створення навчально-практичних центрів продовжено на місяць – рішення Кабміну

Прийом заявок на створення навчально-практичних центрів продовжено на місяць – рішення Кабміну

Заклади професійної освіти, які не встигли подати заявки на створення навчально-практичних центрів, зможуть надіслати документи впродовж наступних 30 днів. Постанова, яка вносить зміни до Порядку та умов надання субвенції на створення навчально-практичних центрів, була прийнята сьогодні, 31 березня 2021 року, під час засідання Кабінету Міністрів України.

Окрім продовження терміну для подачі заявок, у Порядку також розширили перелік закладів профосвіти, які можуть претендувати на отримання коштів держбюджету. До нього додали відокремлені структурні підрозділи закладів фахової передвищої або вищої освіти, які готують кваліфікованих робітників. Як і раніше, заклади додаватимуть до пакету документів гарантійний лист за підписом голови облдержадміністрації, де, зокрема, вказуватимуть про своєчасне використання субвенції у повному обсязі.

Крім того, змінилися вимоги до фактичної кількості учнів у закладах. Раніше для участі у конкурсі допускали лише заклади, які мають щонайменше 400 учнів на дату подачі заявки. За оновленим Порядком, претенденти вказуватимуть кількість учнів станом на 1 січня, а для профтехів Донецької та Луганської областей поріг був зменшений до 300 учнів.

До форми заявки також були внесені зміни, а саме:

  • претенденти на отримання коштів мають докладно виписати, за якими напрямами потребують підтримки: у придбанні техніки або інших матеріалів, проведенні ремонту; до опису  також потрібно додати дизайн-проєкт майбутнього навчально-практичного центру, де буде позначено розташування техніки, обладнання, меблів тощо, а також перелік відповідного обладнання;
  • у кошторисі проєкту потрібно вказати витрати за трьома розділами:
  1. придбання техніки, обладнання, матеріалів та устаткування;
  2. капітальний ремонт (реконструкція);
  3. інші витрати (за кожною статтею окремо).

Наразі до МОН надійшло 109 заявок на створення навчально-практичних центрів у 2021 році – їх надіслали 106 закладів професійної освіти.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 130/2021 «Про пріоритетні заходи щодо розвитку професійної (професійно-технічної) освіти».

За матеріалами Міністерства освіти і науки України

31-03-2021