Про безпечний та якісний навчальний процес, нові проєкти та інструменти в освіті йшлося під час колегії департаменту освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації

Про безпечний та якісний навчальний процес, нові проєкти та інструменти в освіті йшлося під час колегії департаменту освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації

В умовах війни Україна дбає про безпечний та якісний навчальний процес. Значну увагу приділяють і вдосконаленню механізмів та підходів до створення освітнього простору, враховуючи досвід європейських країн, потреби учнівської та студентської молоді, виклики сьогодення і найближчого майбутнього.

Актуальні інструменти вдосконалення якості навчання та пропозиції змін до законодавчої бази в галузі освіти розглянули на засіданні колегії департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОВА за участю народної депутатки, голови підкомітету з питань вищої освіти Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій, докторки юридичних наук, професорки Юлії Гришиної та Олександра Костюченка, заступника Міністра освіти і науки України.

Цього року наші випускники показали хороші результати національного мультипредметного тесту, повідомила керівниця профільного підрозділу ОВА Мар’яна Марусинець. Також вона висловила сподівання, що у 2023 році такі результати будуть ще успішнішими. Майбутні випускники складатимуть, за умови погодження ВР, розширений національний мультипредметний тест із чотирьох предметів (українська мова, математика, історія України, іноземна мова та один додатковий предмет на вибір). За словами Мар'яни Марусинець, вже з січня 2023 року відновить свою роботу «Освітній канал ЗНО», який започаткував голова ОВА Віктор Микита, тож усі охочі матимуть можливість долучитись до навчання, яке проводитимуть найкращі педагоги-предметники нашого краю.

Директорка департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОВА наголосила й на інноваціях, які необхідно здійснити в професійно-технічній освіті, зокрема щодо переходу на дуальну форму навчання. Міжнародний досвід підтверджує його ефективність, врахування потреб у робітничих професіях. Своєю чергою Юлія Гришина підкреслила, що сьогодні робітничі професії в пріоритеті уряду, вони вкрай необхідні для розбудови України на етапі воєнного стану та після перемоги.

Учасники засідання обговорили питання про оптимізацію освітніх закладів у частині їх реорганізації в ліцеї та гімназії з урахуванням особливостей і специфіки Закарпаття (потреб представників національних меншин та корінних народів, переважанням гірської та сільської місцевостей).

Члени колегії також розглянули питання щодо якісного підвищення кваліфікації педагогічних працівників, підготовки до проходження сертифікації учителів початкової школи, програми «Психологічна підтримка дітей та педагогів в умовах воєнного стану», яку реалізовує Перша леді України Олена Зеленська.

За матеріалами Закарпатської ОВА


09-12-2022