Про підсумки проведення основної сесії ЗНО-2021

Про підсумки проведення основної сесії ЗНО-2021

Учора, 15 червня, заступник директора Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти Іван Любінець на базі класичної гімназії Ужгородської міської ради поспілкувався з представниками засобів масової інформації Закарпаття. На зустрічі було підбито проміжні підсумки проведення основної сесії ЗНО-2021.

За словами представника регіонального центру, у всіх чотирьох областях, які належать до зони обслуговування ІФРЦОЯО (Закарпатській, Івано-Франківській, Тернопільській, Чернівецькій), ЗНО організовано і проведено на належному рівні:

для 49,5 тисяч зареєстрованих осіб з усього регіону створено необхідну кількість пунктів тестування – 213 (на Закарпатті їх функціонувало 58);

усі пункти проведення ЗНО в необхідній кількості забезпечено персоналом та медичними працівниками. Наприклад, до роботи на пунктах залучено 11 747 педагогічних та 426 медичних працівників. Зокрема, на Закарпатті їх було відповідно 3456 педагогів та 116 медиків;

у необхідній кількості пунктів тестування створено особливі умови проходження ЗНО. Зокрема, на Закарпатті таких пунктів було 23, у тому числі у 8-ми з них забезпечено сурдопереклад (для 2-х учнів з 4-х предметів);

дотримано також права випускників закладів з навчанням мовами національних меншин: для них тести з усіх предметів, крім української мови і літератури, української мови, а також іноземних мов, перекладалися мовою, яку випускник вказав при реєстрації;

на усіх пунктах тестування чотирьох західних областей України здійснювалися протиепідемічні заходи. Зокрема, на Закарпатті з метою створення безпечних умов для проведення/проходження зовнішнього незалежного оцінювання департаментом освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської  облдержадміністрації здійснено централізовану закупівлю засобів захисту, необхідних для організації протиепідемічних заходів на пунктах проведення ЗНО: дезінфікуючих засобів для обробки рук для учасників зовнішнього незалежного оцінювання, інструкторів, старших інструкторів, чергових, відповідальних за пункт тестування та медичних працівників; дезінфікуючих засобів для обробки робочих поверхонь та підлоги у пунктах тестування; халатів ізоляційних медичних одноразових та захисних щитків для медичних працівників.

 «Чітко організована система проведення зовнішнього незалежного оцінювання ґрунтується на співпраці з представниками місцевих органів влади та відповідних структурних підрозділів», – зауважив Іван Любінець і висловив подяку партнерам ІФРЦОЯО у підготовці та проведенні ЗНО: місцевим та обласним органам управління освітою, охорони здоров’я, поліції охорони та спецзв’язку.

Детальніше посадовець зупинився на проведенні ЗНО у Закарпатській області. Так, загальна кількість зареєстрованих в області становила 13 034 особи. Явка учасників була дуже різною: від 15,2% на предмет „математика (завдання рівня стандарту)”, до 86,4% – на англійську мову. Основні статистичні показники ЗНО-2021 в Закарпатській області є такими:

Предмет

Кількість пунктів проведення ЗНО

Кількість зареєстрованих учасників

Кількість учасників, які з’явилися на пункти ЗНО

хімія

2

323

236 (73,1%)

німецька мова

1

127

96(75,6%)

іспанська мова

3

2 (66,6%)

французька мова

26

18 (69,2%)

англійська мова

14

3491

3015 (86,4%)

математика

37

8502

6717 (79%)

математика

(завдання рівня стандарту)

20

4298

653 (15,2%)

українська мова і література 

34

7988

6542 (81,9)

українська мова

23

5046

1909 (37,8%)

історія України

47

11072

6331 (57,2%)

фізика

3

703

356 (50,6%)

біологія

25

5679

3329 (58,6)

географія

23

5657

3125 (55,2%)

 

Більшість учасників ЗНО дотримувалися правил поводження на пунктах  тестування. Однак, у 8-ми випадках (минулого року – в 11-ти) зафіксовано порушення процедури проведення ЗНО – наявність в абітурієнтів заборонених засобів зв’язку під час виконання ними сертифікаційної роботи. Відповідно до документів, що регламентують проведення ЗНО, цих учасників позбавлено права продовжувати роботу над тестами і вилучено з пунктів тестування.

Водночас, абітурієнти, які не змогли взяти участь в основній сесії через поважні причини, мали право протягом 5 робочих днів (з урахуванням дня проведення тестування) зареєструватися для участі у додатковій сесії, яка, як повідомив заступник директора ІФРЦОЯО, відбудеться з 29 червня до 14 липня включно. При цьому тестування з хімії, фізики та французької мови – відбудеться в Івано-Франківську, інші предмети учасники складатимуть в обласних центрах.

Оголошення результатів здійснюється відповідно до графіка, затвердженого МОН України. Так, учасники ЗНО з хімії вже отримали свої результати. Решта результатів буде оголошено за таким графіком:

  іноземні мови – до 18 червня;

  математика, математика (завдання рівня стандарту), фізика – до 22 червня;

  українська мова і література, українська мова, історія України, біологія – до 25 червня;

  географія – до 30 червня.

Результати додаткової сесії будуть оголошені до 23 липня 2021 року.

Представник ІФРЦОЯО повідомив також про те, що завершилася реєстрація осіб, які здаватимуть вступні іспити до магістратури у форматі ЗНО. Реєстрацію здійснювали приймальні комісії закладів вищої освіти.

 Власне іспити відбудуться 30 червня 2021 року (єдиний вступний іспит з іноземної мови для вступників на всі спеціальності) та 2 липня 2021 року (єдине фахове вступне випробування для правничих спеціальностей).

В Ужгороді вступні іспити до магістратури у форматі ЗНО проходитимуть 1989 учасників єдиного вступного іспиту з іноземної мови. З них 297 осіб, які прагнуть вступити на магістратуру правничого профілю, здаватимуть ще й єдине фахове вступне випробування.

Для проведення цих тестувань в м. Ужгороді буде створено 10 пунктів, з них 9 – для єдиного вступного іспиту з іноземної мови, 1 – для єдиного фахового вступного випробування (на правничі спеціальності).

Завершилася зустріч несподіваним сюрпризом – заступник директора Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти відзначив директора класичної гімназії Ужгородської міської ради Сергія Романа, який у той день (15 червня) провів уже соте зовнішнє незалежне оцінювання у якості відповідального за пункт проведення ЗНО.

„Цього року регіональний центр відзначив трьох таких осіб – директорів закладів освіти у Чернівцях, Івано-Франківську та Ужгороді”, – підкреслив Іван Любінець.

 

 

 

16-06-2021