Реалізація Програми Президента України „Велике будівництво у 2020 році”: гортаємо сторінки

Реалізація  Програми Президента України „Велике будівництво у 2020 році”: гортаємо сторінки

У рамках Програми  Президента України „Велике будівництво” у Закарпатській області у 2020 році реалізовано 10 проєктів, з них 5 шкіл та  5 закладів дошкільної освіти.

Першого вересня новий навчальний рік розпочали в оновлених та відбудованих приміщеннях чотири заклади загальної середньої освіти області, які включені до Програми Президента України „Велике будівництво”.

Державним та місцевим коштом вдалося завершити будівельні роботи, покращити матеріально-технічну базу і створити нове безпечне освітнє середовище, що дало можливість колективам цих закладів розпочати освітній процес у нових умовах.

Світлі просторі класні приміщення, обладнані музичні та спортивні зали, облаштовані харчоблоки, покращені санітарно-гігієнічні комфортні умови для здійснення освітнього процесу та збереження здоров’я учнів – такими нині є умови навчання у реконструйованих та відбудованих Кірешській  загальноосвітній школі І ступеня Хустської міської ради (загальна вартість проєкту 25,9 млн грн, використано для проведення робіт 22,7 млн грн), Тячівській загальноосвітній  школі І – ІІІ ступенів № 2 Тячівської міської ради (загальна вартість проєкту 16,7 млн грн), Руськополівській  загальноосвітній  школі  І – ІІІ  ступенів  Тячівської  міської  ради  (загальна  вартість  проєкту  8,4 млн грн, використано 7,0 млн грн), Батівській школі-сад І-ІІ ступенів Берегівської районної ради (загальна вартість проєкту 18,5 млн грн).

Також  завершені будівельні  роботи ще на одному об’єкті загальної середньої освіти, що був включений до Програми Президента України „Велике будівництво” – добудова з перепрофілюванням лікарської амбулаторії під навчальний корпус для Тернівської  ЗОШ І-ІІІ  ступенів  Тячівського  району  (загальна  вартість проєкту 12,7 млн грн).

Загалом у 2020 році з державного бюджету за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку (ДФРР)  для п'яти закладів загальної середньої освіти  було спрямовано  14 690,0 тис. гривень.

Завдяки реконструкції Кірешської школи у дошкільному підрозділі  додатково створено місця для дошкільнят (75), забезпечено належні умови навчання  для   здобувачів освіти 1-4 класів і для надання послуг з організації гарячого харчування (їдальня на 80 посадкових місць).

Корпус Тячівської загальноосвітньої  школи І – ІІІ ступенів № 2 початкових класів оснащено за вимогами Нової української школи та з доступом учнів з особливими освітніми потребами, з пандусом та окремим входом. Створено сприятливі санітарно-гігієнічні та комфортні умови для здійснення освітнього  процесу та збереження здоров’я учнів, покращено естетичний вигляд будівлі школи.

У Руськополівській  загальноосвітній  школі  І – ІІІ  ступенів створено сучасний освітній простір. Облаштовано їдальню, яка  розрахована на 150 посадкових місць. Покращено естетичний вигляд будівлі школи і внутрішніх приміщень.

У результаті реалізації проєкту в с.Батьово збільшилася  потужність дитячого садка на дві групи (40 осіб), що дозволило охопити дошкільною освітою загалом 128 дітей. Будівля має дійсно комфортний та енергоефективний температурний режим. Садок та школа  обладнані ігровими та спортивними майданчиками. Облаштування ліфта дозволить організувати навчання для осіб з особливими освітніми потребами. 

У результаті проведених робіт у Тернівській ЗОШ І-ІІІ ступенів додатково  створено 120 учнівських місць, що дасть можливість частково перейти на однозмінне навчання. Створено сприятливі санітарно-гігієнічні та комфортні умови для здійснення освітнього  процесу та збереження здоров’я учнів, покращено естетичний вигляд будівлі школи.

У рамках Програми „Велике будівництво” завершено  будівництво закладу дошкільної освіти (ЗДО) у с. Нижня Апша Тячівського району (загальна кошторисна вартість проєкту 23,4 млн грн) та завершено роботи з реконструкції ЗДО у с.Дротинці Виноградівського району  (загальна вартість проєкту 6,7 млн грн), у с.Яблунівка Хустського району (загальна вартість проєкту 10,3 млн грн), у  с.Тарасівка Тячівського району (загальна вартість проєкту 11,7 млн грн).

Загалом у 2020 році з державного бюджету за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку (ДФРР)  для чотирьох закладів дошкільної  освіти  було спрямовано  15 618,8 тис. гривень.

Крім названого, тривають роботи з капітального ремонту будівель ЗДО у  с.Колодне  Тячівського району (загальна вартість проєкту 1,4 млн грн). На цю мету розпорядженням КМУ від 08.07.2020 № 891-р „Про розподіл у 2020 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій” з державного бюджету спрямовано 1000,0 тис. гривень.

У результаті проведених робіт у селі Нижня Апша створено 100 місць. Будівництво  дитячого садка частково вирішило  потреби села в забезпеченні освітніми послугами дітей дошкільного віку.

Завершення реконструкції другого поверху будівлі закладу дошкільної освіти с. Дротинці, заміна та встановлення даху  дала можливість створити умови для здобуття якісної дошкільної освіти для дітей відповідного віку. Потужність закладу дошкільної освіти  – 90 місць, що у повному обсязі забезпечує потреби громади села.

У результаті проведених робіт  здійснено реконструкцію старої будівлі закладу дошкільної освіти с. Яблунівка з утепленням, замінено дах, вікна, двері. Створено 50 місць з метою охоплення дітей дошкільного віку. За рахунок коштів обласного бюджету  у  сумі 962,0 тис. гривень заклад облаштовано необхідним обладнанням.

Будівництво нового сучасного дитячого садка в с. Тарасівка дало  можливість створити 60 місць і, відповідно, забезпечити охоплення дітей дошкільного віку дошкільними формами навчання та виховання, в тому числі  на 100 % забезпечити потребу дошкільної освітньої підготовки  дітей п’ятирічного віку.  Створено належні умови перебування дітей у дошкільному закладі, що сприятиме усуненню диспропорцій у розвитку гірських населених пунктів.

 Завдяки роботам з утеплення фасаду будівлі та перекриття даху закладу дошкільної освіти в с. Колодне вдалося  вирішити проблему надання якісних освітніх послуг 90 дітям дошкільного віку.

Зауважимо, що реалізація цих проєктів дозволить додатково вирішити проблему надання якісних освітніх послуг 450 дітям дошкільного віку та майже 400 учням, а понад 1100 школярам створено нове освітнє середовище та  сучасні умови для навчання.

 

04-12-2020