Реформа шкільного харчування: понад 1800 шкіл модернізували харчоблоки протягом 2020 року

Реформа шкільного харчування: понад 1800 шкіл модернізували харчоблоки протягом 2020 року

1809 шкіл, у яких навчається понад мільйон учнів, модернізували харчоблоки у 2020 році, на що вперше було спрямовано кошти державного бюджету. Це стало можливим завдяки реформі шкільного харчування, яка впроваджується за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської. Оновлене обладнання покращить технологічні процеси приготування страв, сприятиме переходу до здорового харчування, а також забезпечить належну гігієнічність посуду в шкільних їдальнях та температурний режим готових страв. 

Уже рік під патронатом дружини Президента України Олени Зеленської в Україні відбувається реформа шкільного харчування. Це є одним із ключових напрямів діяльності Першої леді України. Реформа впроваджується Міністерством освіти і науки, Міністерством охорони здоров’я, Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Реформа шкільного харчування підтримується всіма регіонами: у кожній області діють регіональні плани щодо створення належних умов для безпечного харчування в закладах освіти, забезпечується систематичне навчання персоналу, який задіяний в організації шкільного харчування, постійно вдосконалюється організація шкільного харчування, забезпечується формування культури здорового харчування.

Одним із важливих елементів реформування системи шкільного харчування стала модернізація шкільних харчоблоків. У 2020 році на ремонт та закупівлю обладнання для їдалень було спрямовано майже 500 мільйонів гривень: 400 млн грн – з державного бюджету та майже 100 млн грн – з місцевих бюджетів. 

Ці кошти були передані до 1809 шкіл, в яких навчається 1 003 494 учнів. 

Оновлене обладнання потрібно школам для того, щоб:

  • покращити технологічні процеси приготування страв;
  • перейти до здорового харчування; 
  • забезпечити належну гігієнічність посуду в шкільних їдальнях;
  • дотримуватися відповідного температурного режиму готових страв.

Найчастіше для шкіл закуповували обладнання, як-от пароконвектомати, електричні плити, холодильне обладнання, електричні сковорідки, марміти, овочерізки, електром’ясорубки, посудомийні машини. 

Окрім того, протягом 2020 року відбувалось оновлення харчоблоків за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам  для реалізації програми «Спроможна школа для кращих результатів». Найбільше таких проєктів у Житомирській Вінницькій, Волинській, Київській та Полтавській областях.

Реформа шкільного харчування не обмежується лише модернізацією харчоблоків. Комплексна реформа стосується також і удосконалення нормативно-правової бази, яка створює умови для покращення якості шкільного харчування. 

Протягом року було вжито таких заходів: 

  • затверджено Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, що, зокрема, визначив чіткі вимоги до харчових продуктів для організації шкільного харчування та запровадив можливість забезпечення особливих дієтичних потреб учнів; 
  • встановлено гігієнічні вимоги до харчоблоків закладів загальної середньої освіти;
  • оприлюднено методологію щодо особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти;
  • надано методичні настанови щодо розроблення, запровадження та використання системи НАССР; 
  • розроблено нові норми та порядок організації харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Нагадаємо, що про реформування шкільного харчування, розбудову безпечного освітнього середовища, невід’ємною складовою якого є забезпечення дітей здоровими, якісними та корисними стравами, йшлося й під час партнерського форуму «Освіта України 2021: стратегічні цілі та пріоритетні напрями».

За матеріалами Міністерства освіти і науки України

11-02-2021