Реформа системи харчування у закладах освіти України, розпочата у 2020 році, – це важливий крок до здоров’я дитини та української нації в цілому. Головним у цьому вбачається здорове та безпечне харчування.
Незважаючи на те, що запровадження принципів НАССР є відносно новим видом діяльності для операторів ринку, Мукачівська спеціальна школа І – ІІІ ступенів Закарпатської обласної ради вже з січня 2020 року вдалася до аналізу небезпек і проведення поетапного контролю за всіма етапами приготування страв і продуктів харчування в закладі, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви. Було визначено завдання щодо удосконалення наявного меню, проведено опитування учнів про нові страви, розроблені Євгеном Клопотенком, а також про приготування традиційних закарпатських страв.
Водночас з вихованцями проводилась інформаційно-просвітницька робота щодо здорового та безпечного харчування, змін норм харчування, нововведень у шкільне меню. Зі змістом реформи шкільного харчування було ознайомлено батьків.
Важливим етапом у процесі реформування шкільного харчування, зокрема, переоснащення харчоблоку закладу освіти, є навчання персоналу (кухар, помічник кухаря, дієтсестра) працювати за сучасними технологіями. Цей етап також було реалізовано.
Такий комплексний і системний підхід уможливив успішність завершення в закладі перехідного періоду до нових норм харчування і забезпечив перехід на оновлені стандарти організації харчування з 17 січня 2022 року. Так, з 1 вересня 2021 року харчування в закладі освіти здійснюється на 99 відсотків за новими нормами.