Результати і цілі: Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет прокоментував розвиток фахової передвищої та вищої освіти

Результати і цілі: Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет прокоментував розвиток фахової передвищої та вищої освіти

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет назвав ключові заходи, реалізовані у сфері фахової передвищої та вищої освіти, а також освіти дорослих протягом 2020 року. Про це йшлося  під час засідання колегії МОН.

«Система вищої освіти спроможна забезпечити високоякісну підготовку фахівців із урахуванням сучасних вимог та світових стандартів. Зусиллями співробітників Міністерства опрацьовано та представлено низку нормативно-правових актів, що сприятимуть підвищенню рівня якості освіти, її доступності та популяризації в українському суспільстві. Для зручності здобувачів освіти були змінені й умови вступної кампанії незалежно від місця проживання вступників та з урахуванням карантинних обмежень», – зазначив Сергій Шкарлет.

Отже, за словами Міністра, було опрацьовано наступні акти:

  • Положення про дуальну освіту, що дозволяє поєднувати навчання в закладах освіти з навчанням на робочих місцях на основі договору;
  • законопроєкт «Про освіту дорослих», підготовлений на виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС; 
  • проєкт Указу Президента України «Про премію Президента України учасникам ЗНО, які отримали найвищий результат»;
  • План популяризації природничих наук та математики;
  • проєкт Концепції державної програми відновлення та розбудови мережі гуртожитків для проживання студентів закладів вищої освіти на 2021-2025 роки.

Міністр додав, що наразі затверджено 70 нових компетентнісних стандартів вищої освіти, збільшено обсяги державного замовлення для вступників на основі ПЗСО, триває розроблення стандартів фахової передвищої освіти та розпочато роботу над Положенням про практичну підготовку здобувачів фахової передвищої освіти.

Сергій Шкарлет також наголосив на успішності проведення вступної кампанії-2020 в умовах пандемії, спричиненої коронавірусною інфекцією (СOVID-19).

«Першочерговим завданням було перенести вступну кампанію на місяць. Вступникам було надано можливість подавати документи до закладів вищої освіти в електронному вигляді або звичайною поштою. За ініціативи Президента для вступників з тимчасово окупованих територій було організовано роботу 195 освітніх центрів “Донбас-Україна” та “Крим-Україна”», – зауважив Міністр освіти і науки України. 

Під час засідання Сергій Шкарлет назвав цілі, над якими вже працює МОН:

  • затвердження та впровадження Стратегії розвитку вищої освіти на 2021-2031 рр.;
  • запровадження електронного ліцензування діяльності у сфері вищої освіти;
  • підписання кредитної угоди між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку для підтримки реформ у сфері вищої освіти;
  • здійснення запуску електронної системи моніторингу працевлаштування випускників закладів вищої освіти;
  • розроблення та запуск Єдиної міжвідомчої електронної платформи у сфері набору іноземних студентів.

Нагадаємо, Верховна Рада України ухвалила Державний бюджет на 2021 рік із видатками обсягом майже 140 млрд грн для розвитку освіти і науки.

За матеріалами Міністерства освіти і науки України
22-12-2020