Різноманітні майстер-класи провели з вихованцями філії ,,Арніка” працівники обласних закладів позашкільної освіти

Різноманітні майстер-класи провели з вихованцями філії ,,Арніка” працівники обласних закладів позашкільної освіти

Днями завершилася чергова відпочинкова зміна, організована для дітей з Рахівського та Мукачівського районів, у Воловецькій філії ,,Арніка” Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді. На відпочинку діти не тільки оздоровлювалися, а й мали змогу розвинути свої творчі здібності та оволодіти новими практичними навичками з різноманітних активностей під час занять, проведених фахівцями обласних закладів позашкільної освіти.

Педагогічні працівники Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді організували для дітей інтелектуальні квест-ігри та тренування з техніки пішохідного туризму. Зокрема, методист центру Іванна Брезинська-Вовканич провела краєзнавчу гру-квест „Люби і знай свій рідний край”, що передбачала конкурс „Україна в загадках”, про символи, географічні назви та мистецтво України, а також патріотичну гру. Завідувач туристсько-краєзнавчого відділу ЗЦТКЕСУМ Надін Клеменца провела квест, присвячений життєвому і творчому шляху Тараса Шевченка, приурочивши його до 206-ї річниці з дня народження Кобзаря. Декламування творів Т.Шевченка трьома мовами – українською, англійською та німецькою, відповіді на запитання, розгадування ребусів, складання пазлів – усе відбулося справно, цікаво і змістовно. Кульмінацією ж гри стало музичне  виконання твору великого Кобзаря „Реве та стогне Дніпр широкий”.

Майстер-клас на тему „Використання  туристичних мотузок та вузлів у пішохідному туризмі” провів методист ЗЦТКЕСУМ Ростислав Глеба, у ході якого  навчив дітей в’язати туристичні вузли, які використовуються для подолання перешкод під час походів, мандрівок, екскурсій.

Педагогічні працівники Закарпатського центру науково-технічної творчості учнівської молоді провели у філії ,,Арніка” майстер-класи під гаслом ,,Кожне заняття – творчість”. Керівник гуртка „Авіамоделювання” Василь Якимович розповів дітям про авіамоделізм як технічний вид спорту та про відкритий конкурс повітряних зміїв „Зоряний кайт”. Зокрема, поділився успіхами свого вихованця Крістіана Ремецкі у цьому конкурсі, який за модель повітряного змія „Дозорець-імператор” нещодавно був удостоєний першої премії. Учні виконували практичні заняття з виготовлення та демонстрації польоту найпростіших авіамоделей. Кожен отримав підготовлені креслення моделі літака-винищувача „Raptor-22” та зміг виготовити його самостійно.

Керівник гуртка ЗОЦНТТУМ Тетяна Левляс провела з вихованцями майстер-клас з декоративно-ужиткового мистецтва. На занятті педагог стимулювала творчий потенціал дітей та любов до рідного краю, розкриваючи роль природних стихій у світотворенні, а також охарактеризувала знаки стихій, зображені на писанках. Під час теоретичної частини заняття Тетяна Василівна пояснила дітям про тісний взаємозв’язок людини та сил природи, про своєрідну мову спілкування з навколишнім світом за допомогою великої кількості знаків та символів. Відтак запропонувала виготовити писанки на площині. Перед початком практичної роботи керівник продемонструвала вихованцям прийоми роботи з глиною стрічково-джутовим способом, детально пояснила кожен етап роботи. Створюючи керамічну писанку, було використано глину різних відтінків. Цим самим художня палітра виробу збагатилася. Учні самостійно працювали, прикрасили форми декором за допомогою качалочок, а також стрічок, кружечків, кульок-крапельок тощо. Візерунки розміщували відповідно до форми яйця. Всі були задоволені результатом.

На практичному занятті Олена Гораль-Тріщук, керівник гуртка „Паперопластика”, з дітьми виготовляли вітальну листівку в техніці витинанки. Цього дня учасники майстер-класу засвоїли знання естетичного підходу до виготовлення виробу, навчилися вирізати з паперу філігранні елементи та акуратно склеювати деталі. А ще вони розвивали образне мислення, асоціативну пам’ять, фантазію та уяву, цим самим пробуджуючи любов до технічної творчості, мистецтва.

Педагоги відділу екології та природоохоронної роботи Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Мирослава Копча та Оксана Стрічко провели для вихованців філії ,,Арніка” квест, присвячений Всесвітньому дню водних ресурсів, та запропонували назвати найбільші річки України, океани і основні водні артерії світу, види забруднень річок та антропічний вплив на стан водойм. За активну участь у цьому заході вихованці отримали грамоти.

Участь вихованців філії ,,Арніка” у заняттях за національно-патріотичним, туристсько-краєзнавчим, декоративно-прикладним, науково-технічним та еколого-натуралістичним напрямами позашкільної освіти розвиває їх індивідуальні здібності у дитячій творчості, розширює знання, поліпшує практичні навички з цих активностей, сприяє творчому активному пошуку і формуванню естетичних смаків, відповідного рівня культури. 

 

 

 

16-03-2020