Традиції через покоління: на Закарпатті вп’яте проводять фестиваль-конкурс „Воскресни, писанко!”

Традиції через покоління: на Закарпатті вп’яте проводять фестиваль-конкурс „Воскресни, писанко!”

Традиційно напередодні Вербної неділі на Закарпатті стартував обласний фестиваль-конкурс „Воскресни, писанко!” У цьому році це свято краси, натхнення, творчості, підтримки творчої та обдарованої молоді, приурочене Великодню, проводиться вп’яте.
Його учасниками стали 22 адміністративно-територіальні одиниці області, 17 закладів освіти обласного підпорядкування та 16 закладів професійної (професійно-технічної) освіти.
Кожен із них представив роботи за номінаціями „Писанка” „Тематична композиція „Традиції пасхальних свят: від давнини до сучасності”, „Великодній рушник”. Загалом 55 великодніх композицій, змістовних і глибоких за своєю суттю, здатних викликати позитивні емоції, надавати інформацію для роздумів, розміщено на центральній площі обласного центру.
Вони відрізняються одна від одної художніми засобами, матеріалом, однак у своїй цілісності створюють особливе середовище та творять художньо-естетичний образ, що на одній локації є відображенням народних звичаїв і традицій багатонаціонального Закарпаття.
В атріумі Закарпатської облдержадміністрації розміщено також виставку вишитих рушників, що відображають багатство колористики та орнаменту як традиційної вишивки, так і сучасних технік рукоділля.
Упродовж 18 квітня – 7 травня (а стільки триватиме експозиція) кожен, відвідавши площу Народну, зможе повними пригорщами зачерпнути з чистої криниці народної творчості наснагу, додати собі впевненості, заглянути на мить у чисту душу дитини, відтворену у писанці, й відчути ту безмежну радість, що її несуть із собою Великодні свята.
Слід зазначити, що композиції, зроблені учнями та їхніми вчителями, наставниками, відтворюють глибоку віру, повагу до своїх традицій, свідчать про високу культуру духу нашого народу. Кожен дитячий виріб є символічним побажанням краси, добра та здоров'я, дарує надію, вселяє віру. У такий спосіб автори діляться любов’ю, теплом своїх сердець, умінням своїх рук.
За результатами фестивалю-конкурсу переможців нагороджено грошовими преміями у сумі: за перше місце – 5000,00 грн; за друге місце – 4000,00 грн; за третє місце – 3000,00 гривень.
Тож серед місцевих органів управління освітою переможцями визнано: відділ освіти, молоді та спорту Рахівської райдержадміністрації – І місце; відділ освіти, молоді та спорту Перечинської райдержадміністрації – ІІ місце; відділ освіти Великоберезнянської  райдержадміністрації – ІІІ місце; управління освіти, охорони здоров’я, культури, сім’ї, молоді та спорту Тячівської міської ради – ІІІ  місце.
Серед закладів освіти обласного підпорядкування найкращими визнано роботи команд Великоберезнянської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І – ІІІ ступенів Закарпатської обласної ради; Ужгородської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І – ІІІ ступенів Закарпатської обласної ради – І місце; Хустської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І – ІІІ ступенів Закарпатської обласної ради – ІІ місце; Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді – ІІІ місце.
Серед закладів професійної (професійно-технічної) освіти Хустський професійний ліцей сфери послуг посів ІІ місце, ДНЗ „Мукачівський центр професійно-технічної освіти” – ІІІ місце.
Усіх учасників П’ятого обласного фестивалю-конкурсу „Воскресни,  писанко!” відзначено заохочувальною грошовою премією у розмірі 1500,00  гривень.
Почесною грамотою департаменту освіти і науки облдержадміністрації нагороджено за оригінальність у розкритті тематичної композиції – команди міста  Хуста, Іршавського та Ужгородського районів, Чертезької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І – ІІ ступенів Закарпатської обласної ради; за креативність у розкриті теми – команду м. Ужгород; за оригінальність презентації композиції – команду Виноградівського району; за представлення композиції „Моя квітуча Україна – країна миру і добра”, присвячену воїнам АТО – команду Тячівського району; за творчий підхід у висвітленні теми – команду Мукачівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І – ІІ ступенів Закарпатської обласної ради.
Змістовим доповненням експозиції, стало проведення понад 90 умільцями, серед яких як учні, аматори, так і професіонали, майстер-класів з виготовлення як традиційної, так і сучасної писанки та інших великодніх атрибутів.
Свідченням того, що фестиваль-конкурс став чи не однією з найбільш очікуваних подій року на Закарпатті є те, що тисячі закарпатців та гостей відвідують по-справжньому Народну площу у ці дні для того, щоб помилуватися рукотворною красою учнів закладів освіти області. Представлені роботи віддзеркалюють нашу національну самобутність, показують зв'язок поколінь, нагадують про важливість збереження традицій і звичаїв Срібної Землі.

18-04-2019