Цікаво і змістовно розпочали навчальний рік у Закарпатському центрі туризму, краєзнавства, екскурсій та спорту учнівської молоді

Цікаво і змістовно розпочали навчальний рік у Закарпатському центрі туризму, краєзнавства, екскурсій та спорту учнівської молоді

Змістовно та цікаво розпочинається новий 2020/2021 навчальний рік у Закарпатському центрі туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді. В умовах адаптивного карантину, з дотриманням усіх протиепідемічних заходів і норм ЗЦТКЕСУМ надає освітні послуги допитливим вихованцям.

Вихованці гуртків другого та третього років навчання вже здійснили ступеневі походи за розробленими маршрутами місцями рідного краю: в урочище Соколець (Перечинський район), де юні спелеологи опановували навички скелелазіння та проведення страхувальних робіт з мотузками; на г. Яворник (Великоберезнянський район), де вчились орієнтуватися на місцевості та організовувати таборування. А вихованці гуртка історичного краєзнавства направилися на г. Черемха (Велиекоберезнянський район) з метою збору матеріалу щодо подій, які відбувалися за часів Першої світової війни.

Керівниками гуртків ЗЦТКЕСУМ організовано практичні заняття зі спортивного орієнтування та із закріплення туристичних навичок у лісових масивах околиць та парках міста Ужгород.

У рамках заходів, приурочених до початку навчального року та з нагоди Дня фізичної культури і спорту, 19 вересня 2020 року для гуртківців першого року навчання відбулося спортивне свято – День відкритих дверей „Старти знайомств”. Учасниками  свята, організованого на території лісового масиву „Шахта”, були педагогічні працівники, вихованці ЗЦТКЕСУМ, і їхні батьки, усього  майже 150 осіб.

Для учасників заходу було організовано розважальну програму, що передбачала квести та випробування на різних локаціях. Усі бажаючі мали змогу, згуртувавшись у команди, вибороти перемогу в перетягуванні линви, розкладанні й складанні туристичих наметів, розпалюванні вогнища, інтелектуальних краєзнавчих вікторинах, метанні козацького спису в ціль тощо. Крім того, проведено й складніші випробування: орієнтування на місцевості за допомогою спортивної мапи зі знаходження контрольних пунктів і технічних локацій, підйом і спуск туристичним способом крутими схилами за допомогою мотузки, вертикальний і горизонтальний маятники, перенесення потерпілого та багато іншого. Разом із дітьми перешкоди долали і їхні батьки, що додавало заходу цікавості та динаміки, виробляло командний дух і вміння працювати згуртовано. Усі вихованці та інші учасники спортивного свята отримали сувеніри.

Інший туристсько-масовий захід для дітей – День відкритих дверей – проведено 22 вересня цього року в с. Колочава Міжгірського району. Захід був присвячений Всесвітньому дню туризму та Дню туризму в Україні. Керівники гуртків ЗЦТКЕСУМ Барна І.В., Беца І.І., Маркович В.М. залучили до участі у заході вихованців гуртків та зацікавлених юнаків і дівчат із  с.Колочава – загалом понад 130 учасників.

Діти взяли участь в інтерактивній грі „Туристична доріжка”, яку організували для них методисти ЗЦТКЕСУМ Глеба Р.С., Осипенко О.О., завідувач організаційно-масового відділу Більце А.П., завідувач методичного відділу Осипенко О.В., заступник директора з навчально-виховної роботи Пецкович О.В.: вправлялися в подоланні різноманітних перешкод („ліани”, спуск-підйом-траверс крутого схилу, переправа паралельними мотузками, горизонтальний маятник, метання козацького спису в ціль), вчилися встановлювати туристичний намет, визначати на дотик продукти тощо. Під час імпровізованого конкурсу художньої самодіяльності виконували українські пісні та народний гімн села Колочава. Після завершення заходу організатори вручили дітям подарунки та подяки з нагоди залучення до великої туристичної родини.

Вихованці ЗЦТКЕСУМ, які опановують навчання найвищого – третього рівня, 26.09.2020 візьмуть участь у змаганнях Runa Run 2020 – Першому трейловому забігу Перечинщини.

Зазначені туритсько-масові заходи, організовані ЗЦТКЕСУМ, сприяли ознайомленню дітей із роботою закладу позашкільної освіти, їх залученню до гуртків краєзнавчого, туристсько-спортивного та національно-патріотичного напрямів. Під час участі у заходах вихованці та їхні батьки дізналися більше про напрямки роботи центру туризму, який є складовою системи позашкільної освіти області і де здійснюється формування необхідних навичок засобами дитячого туризму і краєзнавства, виховання юних громадян України – справжніх патріотів, які пишаються славним минулим свого народу і держави, фізично загартованих, готових захищати Батьківщину та звеличувати її своїми творчими здобутками сьогодні і в майбутньому.


23-09-2020