У 100-річчя позашкільного руху вихованці ЗПО розпочали навчальний рік бадьорі духом!

У 100-річчя позашкільного руху вихованці ЗПО розпочали навчальний рік бадьорі духом!

Початок навчального року у закладах позашкільної освіти області, який традиційно проводиться в середині вересня, видався по особливому урочистим, адже відбувається у рік відзначення 100-річчя позашкільного руху в Україні та в дні, коли місту Ужгороду – 1125 років. 
Через те і готувалися працівники закладів позашкільної освіти до зустрічі із своїми вихованцями ретельно.
У день початку нового навчального року в Закарпатському обласному центрі науково-технічної творчості учнівської молоді пройшов традиційний День відкритих дверей. Метою цього заходу є залучення учнівської молоді до участі у гуртках науково-технічного напрямку та Малої академії наук. 
Під час свята педагогічні працівники демонстрували досягнення педагогічного колективу центру та його вихованців. Зокрема, заступник директора з навчально-методичної роботи Тетяна Левляс розповіла про напрями гурткової роботи, які забезпечують змістовне дозвілля учнівської молоді та розвиток їх творчих здібностей, а завідувач відділу (МАН) Магдалина Лукач – про науково-дослідницьку роботу системи Малої академії наук.
Керівники гуртків ЗОЦНТТУМ проводили екскурсії лабораторіями та показували майстер-класи, щоб краще ознайомити дітей та батьків із роботою гуртків та тим, які творчі навички вихованців розвиватимуться під час занять на гуртках: ,,Декоративно-ужиткове мистецтво”, ,,Гончарик”, ,,Оригамі”, ,,Фітодизайн”, ,,Моделювання іграшок-сувенірів”, ,,Виготовлення сувенірів”, ,,Технічний дизайн”, ,,Цифрове фото”, ,,Історико-технічне стендове моделювання”, ,,Авіамоделювання”, „Початкове технічне моделювання”, „Паперопластика”, „Ракетомоделювання” та інші.
Особливого колориту святу додавало музичне оформлення та вдало підібраниий репертуар веселих закарпатських мелодій.
15 вересня відкрився новий навчальний рік у Закарпатському обласному палаці дитячої та юнацької творчості „ПАДІЮН”. Цей день з нетерпінням чекали всі. Палац та його подвір’я заполонили веселі та щасливі дітлахи і їх батьки.
Лунала музика, танці, співи... Створювали настрій веселі клоуни та міми з різнокольоровими повітряними кульками. На вулиці можна було пограти у цікаві мовні ігри, взяти участь у майстер-класах, зробити аквагрим та помалювати на асфальті. Порадувала гостей свята конкурсно-розважальна програма, гарний настрій присутнім створювали цікаві конкурси, ігри та розваги, а також яскраві виступи юних співаків, гімнастів та танцівників палацу. 
Діти обирали для себе улюблений гурток, і, якщо батьки давали згоду, працівники ,,ПАДІЮНу” одразу записували до нього, а обирати було з чого – близько трьох сотень гуртків, студій та клубів відкрили свої двері для нових вихованців. Неабиякий інтерес у відвідувачів викликала виставка робіт педагогів та вихованців закладу. Для гостей у цей день були розкриті всі двері: вони змогли заглянути в кожен кабінет, подивитися, чому тут вчать, поспілкуватися з керівниками гуртків. Завітавши до палацу, дошкільнята, школярі, підлітки, молодь та батьки мали змогу ознайомитись з розмаїттям занять, в яких можуть діти розвивати свої таланти, відкривати для себе великий світ мистецтва та реалізовувати свої творчі здібності. 
Цього ж дня провели відкриття нового навчального року в Закарпатському обласному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді, де дитячі творчі об’єднання розпочали свою роботу у 56 творчих гуртках та юннатівській відеостудії „Дивосвіт”. 
Керівники гуртків перше заняття з вихованцями провели на тему „Я громадянин України – європейської країни” та „Добрототворення – наша мета”.
Ряд заходів, присвячених початку навчального року у ЗОЕНЦ та 100-річчю позашкільного руху, триватиме протягом цього тижня. Зокрема, 21 вересня 2018 року в рамках відзначення Всеукраїнських акцій „День юного натураліста” та „Голуб Миру” буде проведено традиційний щорічний захід „День відкритих дверей”. Педагоги та гуртківці, лідери учнівського самоврядування готують творчі лабораторії, презентації відділів, виступ лялькового екологічного театру „Екознайки +”, виставку власноруч вирощеної продукції „Щедрість рідної землі”, різноманітні квести, екологічні ігри природоохоронної тематики, а також посвяту вихованців-новачків у юннати. 
Крім того, 22 вересня 2018 року відділом екології та природоохоронної роботи на площі Фенцика в м. Ужгород буде проведено тематичний масовий захід ігрове екологічне свято „Екокраїна „Веселка”. 
Окремі заходи з нагоди початку нового навчального року та 100-річчя позашкільного руху відбулися у Закарпатському центрі туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді.

17-09-2018