У регіонах стартують відбіркові змагання Всеукраїнського конкурсу WorldSkills Ukraine – вони триватимуть до листопада

У регіонах стартують відбіркові змагання Всеукраїнського конкурсу WorldSkills Ukraine – вони триватимуть до листопада

У 25 регіонах України з жовтня до листопада проходитимуть відбіркові змагання Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності WorldSkills Ukraine, організатором якого, зокрема, є Міністерство освіти і науки. Вперше він проходитиме за єдиним Положенням, а також матиме удвічі більший перелік компетентностей для оцінки учасників. Старт регіонального відбору почався сьогодні, 24 жовтня 2019 року, в Запоріжжі. 

“Окрім того, що цього року ми суттєво розширили перелік компетентностей для конкурсу до 17-ти, вперше на його організацію виділені реальні кошти – півмільйона гривень. У такий спосіб ми хочемо досягти двох цілей. По-перше, завдяки більшій кількості конкурсних професій якомога більше молодих фахівців з професійною освітою зможуть долучитися до ініціативи. По-друге, крім фінансової підтримки роботодавців, залучення додаткових коштів дозволить підтримати формат конкурсу на сучасному рівні. Зараз на місцях розпочинаються відбіркові змагання і ми вдячні усім закладам, учням та їхнім наставникам, які вирішать поборотися за участь у фіналі найближчий місяць”, – зазначив заступник Міністра освіти і науки Петро Коржевський.

Зараз області самостійно визначають графік відбіркового етапу, а також компетентності, за якими змагатимуться учасники. Наприклад, у Запоріжжі відбір проходить за 9-ма компетентностями:

  1. зварювальні роботи;
  2. кондитерське мистецтво;
  3. кулінарне мистецтво;
  4. токарні роботи;
  5. електромонтажні роботи;
  6. слюсарні роботи;
  7. кладка цегли;
  8. підйом та транспортування вантажів;
  9. експлуатація та обслуговування залізничного транспорту.

Далі у фіналі, який відбудеться у квітні-травні 2020 року, учасників за усіма компетентностями об'єднають на одній платформі, де вони змагатимуться з переможцями з інших регіонів. Оцінювати їхні вміння будуть експерти кожної окремої галузі. Традиційно, до складу журі також увійдуть представники бізнесу і масштабних підприємств.

Важливо, що конкурс проводиться в Україні вже чотири роки поспіль. За цей час змагання проводилися за різною кількістю компетентностей: 2016-го їх було 9, 2017-го – 8, 2018-го – 7, 2019-го – 17. Ознайомитися з повним переліком компетентностей, за якими проходить конкурс цьогоріч можна тут.

За матеріалами сайту МОН

28-10-2019