У Вільховецькій ОТГ урочисто відкрили інклюзивно-ресурсний центр, ЦНАП та міні-футбольне поле

У Вільховецькій ОТГ урочисто відкрили інклюзивно-ресурсний центр, ЦНАП та міні-футбольне поле

15 листопада у Вільховецькій ОТГ відбулося урочисте відкриття трьох важливих об’єктів соціальної інфраструктури – Центру надання адміністративних послуг, де мешканці громади зможуть отримати понад 100 послуг, інклюзивно-ресурсного центру для дітей з особливими освітніми потребами та міні-футбольного поля зі штучним покриттям 60х40 м, де діти і молодь зможуть займатись ігровими видами спорту.

Вітальні промови на урочистій церемонії відкриття за участі представників обласної,  районної, місцевої влади та мешканців громади виголосили голова Вільховецької ОТГ Михайло Цірик, голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, заступник голови Закарпатської ОДА Ігор Шинкарук, директор департаменту освіти і науки ОДА Ганна Сопкова, регіональний спеціаліст Програми «U–LEAD з Європою» з покращення якості надання адмінпослуг Ігор Бригілевич, директор Закарпатського центру розвитку місцевого самоврядування  Іван Дем’янчук.

Центр надання адміністративних послуг створений завдяки партнерській програмі «U-LEAD з Європою», яка фінансується Європейським Союзом. Вільховецький ЦНАП визнаний експертами U-LEAD найкращим в Україні серед сільських ЦНАПів. Ремонт було проведено за кошти громади, а сучасну техніку, меблі та програмне забезпечення було профінансовано в рамках Програми «U-LEAD з Європою». Також за рахунок місцевого бюджету було придбано дві станції для виготовлення біометричних паспортів.

Відтак учасники урочистостей оглянули відремонтоване приміщення Центру культури, дозвілля та розвитку громади, а також інклюзивно-ресурсний центр для дітей з освітніми потребами Вільховецької ОТГ. Як зазначила директор ІРЦ Євгенія Богаченко, центр запрацював влітку 2019 року. Вільховецька сільська рада виділила приміщення у колишньому будинку культури. Там були проведені ремонтні роботи та створені сучасні умови для розвитку дітей з особливими потребами, щоб забезпечити їх право на освіту. Коштом державної субвенції приміщення оснащене сертифікованими меблями та дидактичними матеріалами. Наразі тут уже 35 комплексних оцінок, після яких дітям надаються корекційно-розвивальні послуги. У Центрі є сенсорна кімната, де фахівці проводять з дітьми сеанси арт-терапії, кабінети психолога, дефектолога. У ресурсній кімнаті облаштовано куток логопеда. З маленькими вільхівчанами працює також реабілітолог. Загалом, у центрі працюють 5 фахівців.

З нагоди відкриття ІРЦ директор департаменту освіти і науки ОДА Ганна Сопкова нагородила керівницю Центру Євгенію Богаченко Почесною грамотою.

Євгенія Богаченко зазначає: “Діти – це мій спосіб і відпочинку і сфера, де я себе почуваю комфортно. Дуже хочу, щоб діти були щасливі, бо щасливе дитинство – це щаслива людина, а щасливі люди створюють щасливу націю”.

Також у цей день на стадіоні с.Вільхівці було відкрито міні-футбольне поле зі штучним покриттям 60х40 м. На будівництво майданчика було виділено 2 млн. грн. за програмою «Будівництво футбольних полів із штучним покриттям» (на умовах спів фінансування 50% на 50%). Відтепер діти та молодь ОТГ мають місце для занять різними ігровими видами спорту.

Крім того, нещодавно «автопарк» громади поповнили п’ять автомобілів, серед яких і  шкільний автобус «Ataman» на 32 місця.

За матеріалами tyachiv.com.ua та invak.info

16-11-2019