У Закарпатті запустили проєкт «Освітній канал ЗНО»

У Закарпатті запустили проєкт «Освітній канал ЗНО»

На брифінгу в облдержадміністрації розповіли про запуск у регіоні пілотного проєкту з підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання.

За словами заступника очільника області Ігоря Шинкарюка, сьогодні розпочався новий етап розвитку освіти краю, який ініціював голова Закарпатської ОДА Віктор Микита.

«У нашому регіоні ситуація зі складанням ЗНО є невтішною, частина випускників не набирає прохідний бал, а дехто не досягає того рівня, який необхідний для вступу до вишу.

Залишати це питання у такому стані однозначно не можна, тому разом із висококваліфікованими спеціалістами, які на практиці знають усі етапи та труднощі написання тестування, започаткували "Освітній канал ЗНО"», — наголосив Ігор Шинкарюк.

Унікальність каналу в тому, що усі охочі одинадцятикласники безоплатно з будь-якого куточку області можуть під’єднатися до занять на онлайн-платформі Webx за графіком, поставити питання, консультуватися тощо.

«Цей проєкт – можливість випробовувати знання, оцінити, наскільки абітурієнти готові до ЗНО, підготуватися ще краще. А ми слідкуватимемо за перебігом навчання, аби надалі освітні ініціативи були доступнішими та цікавішими, та за результатами, адже показник ефективності нашої роботи – відмінні бали випускників за тестування», — підкреслив Ігор Шинкарюк.

Як зазначила Мар’яна Марусинець, директорка департаменту освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації, необхідно створювати усі умови для того, аби випускники вступали у виші, а освіта була у пріоритеті. Саме ініційований проєкт стане одним із елементів, що сприятиме зацікавленості одинадцятикласників та їхній підготовці до зовнішнього незалежного оцінювання.

«Наш департамент проводив соціологічне опитування серед 800 осіб, що вже складали ЗНО, аби визначити, з якими проблемами стикаються на шляху абітурієнти. У результаті ми виокремили психологічний аспект, недостатній рівень знань та обмежений час на виконання завдань. Тому працюватимемо, аби подолати ці бар'єри», — зауважила Мар'яна Марусинець.

Підтвердив думку очільниці профільного департаменту і проректор з науково-педагогічної роботи ДВНЗ «Ужгородський національний університет» Ігор Король.

Представник адміністрації обласного вишу каже, що, якщо випускники шкіл не складають тестування, вони позбавляють себе можливості вступати в будь-які ЗВО України.

«Ми працюємо над тим, аби молодь залишалася в Україні і отримувала знання тут. Також коли діти успішно складають ЗНО, вони мають можливість боротися за бюджетне замовлення.

Таке додаткове дистанційне навчання, яке ми запровадили, дасть шанс зблизити тих, хто хоче отримати якісну освіту, із тими, хто може її надати», – наголосив Ігор Король.

Загальний концепт ініціативи розробили профільний департамент облдержадміністрації спільно з ДВНЗ «Ужгородський національний університет» за дорученням голови Закарпатської ОДА.

За матеріалами Закарпатської ОДА

28-01-2022