У закладах освіти області відзначено 206-у річницю з дня народження Т. Г.Шевченка

У закладах освіти області відзначено 206-у  річницю з дня народження Т. Г.Шевченка

У першій декаді березня у закладах освіти області традиційно проходять різноманітні культурно-масові, інформаційно-просвітницькі та літературно-художні заходи, присвячені життю і творчості видатної постаті в українській літературі – Тарасу Шевченку. Серед плеяди видатних діячів української культури Тарасові Григоровичу належить особливе місце. Поборником правди і свободи називають його. Він своєю полум’яною поетичною і мистецькою творчістю виражав споконвічні вільнолюбні прагнення нашого народу. У цьому році виповнилося 206 років з дня народження Великого Кобзаря.

З цієї нагоди учні та педагогічні працівники Ужгородської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів № 12 Ужгородської міської ради взяли участь у створенні тематичного ролика. Як розповіла Олена Корнутяк, класний керівник 3-В класу: ,,У школі щороку готуються до проведення Шевченківських днів. Ми разом з учнями підготували ролик, який напередодні дня народження поета, 6 березня, презентували для всієї школи. Учні запропонували підготувати щось у сучасному форматі, сприйнятному для широкої аудиторії, і це підштовхнуло нас на створення цього тематичного ролика. Ми вибрали вірші Тараса Григоровича Шевченка до їх віку, а діти вже самі обирали хто, яку цитату буде декламувати. Слова Шевченка завжди сучасні. Тому і тема нашого матеріалу – ,,Тарас Шевченко жити буде – поки на землі житимуть люди”, а саме ми - українці”.

У рамках Шевченківської декади, присвяченої 206-ій річниці з дня народження Т. Г.Шевченка, 4 березня у Мукачівській загальноосвітній школі   І–ІІІ ступенів № 2 Мукачівської міської ради було проведено літературний квест ,,Стежками творчості Шевченка” для учнів 5-х класів.
Проведення такого заходу сприяло збагаченню знань учнів про життя і творчість Великого Кобзаря, вихованню національної свідомості, спрямовано було на розвиток навиків самостійної, командної і творчої роботи, стимулювало творчі здібності. Із великим задоволенням учасники квесту подорожували творами Великого Кобзаря, виконуючи цікаві завдання на різних станціях: ,,Біографія Шевченка”, ,,Реставратор”, ,,Загадкова карточка”, ,,Художня”, ,,Кмітливі”, ,,Шевченкова поезія”, ,,Шевченкові заповіти”, ,,Декламатор”. Під час квестуі учні здобули нові знання про життєвий і творчий шлях Тараса Шевченка, його поезію, що навчає любити Україну, рідну землю, рідний край, народ, мову.

У м. Берегово відбувся міський конкурс читців поезії Тараса Шевченка, започаткований управлінням освіти та культури Берегівської міської ради. Цей конкурс відбувається з 1995 року і став традиційним. У такий спосіб організатори конкурсу вшановують творчу спадщину Тараса Шевченка, виявляють творчо обдаровану молодь, виховують у молодого покоління повагу до мови і традицій українського народу.

Конкурс поезії відбувся 4 березня на базі Берегівської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 5 ім. Т. Шевченка. У цьому році у ньому взяв участь 31 учень віком від 8 до 17 років.

З 1 до 10 березня у закладах освіти і культури Полянської об’єднаної територіальної громади відбулися різноманітні заходи з відзначення 206-ї річниці з дня народження великого українського поета Тараса Григоровича Шевченка. У закладах освіти проведено святкові лінійки, наукові конференції, ,,круглі столи”,  виставки малюнків, літературні вікторини та поетичні читання, літературно-музичні композиції і творчі вечори; у бібліотеках та клубах організовано виставки творів письменника та художника, проведено інформаційні хвилинки, конкурси на краще читання віршів Кобзаря, читацькі конференції та тематичні вечорниці.

Усі заходи відбувалися під гаслом ,,Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття!”. Визнаючи геній Тараса Шевченка, ми вбачаємо у ньому велетня духу і співця народної свободи, який зі своєю беззавітною любов’ю до народу, до своєї Батьківщини викликатиме щире захоплення в усі часи.  

Тематичні заходи, присвячені річниці з дня народження Тараса Шевченка відбулися і в Державному навчальному закладі ,,Ужгородський центр професійно-технічної освіти”.

Під час виховного заходу йшлося про маловідомі факти біографії митця,  учні декламували улюблені поезії та уривки з поем.

У рамках Шевченківських днів працівниками бібліотеки закладу організовано відкритий перегляд літератури книжково-ілюстративної виставки ,,Єднаймо душі словом Кобзаря”.

Шевченко надихає… Великий поет, геній українського народу, він зробив неоціненний вклад у духовну скарбницю людства, про нього написано тисячі книжок та знято художні фільми. Образ найщирішого лірика, художника, людини постає перед читачами завдяки поетичним, прозовим і малярським творам митця, працям дослідників і спогадам друзів.

10-03-2020