УКЛІН ВАМ, ВОЇНИ – СИНИ НЕСКОРЕНОЇ НЕНЬКИ УКРАЇНИ!

УКЛІН ВАМ, ВОЇНИ – СИНИ НЕСКОРЕНОЇ НЕНЬКИ УКРАЇНИ!

Сьогодні проходять заходи із вшанування річниці бойових дій при Дебальцеві, належну шану віддають військовослужбовцям, які брали участь у захисті Дебальцівського плацдарму в період 2014 – 2015 років, героїчних боях при Дебальцеві 15 – 18 лютого 2015 року.

Шість років тому, з жовтня 2014 до лютого 2015-го, тривали запеклі бої української армії у війні на Донбасі, а саме – на Дебальцівському плацдармі, коли російському ворогу протистояли мужні, відважні, з надзвичайною силою духу українці. Серед них – і наші земляки із 128-ї гірсько-піхотної бригади.

Відважно захищаючи територіальну цілісність України, на превеликий жаль, під Дебальцево загинуло багато солдат та офіцерів. Усі вони залишатимуться у наших серцях як найкращі сини України, адже подвиг Героїв не вмирає!

У цих боях героїчно полягло вісім закарпатців, серед яких жителі м.Ужгород – майор ЗСУ, розвідник Віталій Постолакі, на честь котрого перейменовано площу в обласному центрі Закарпаття, та Анатолій Матіцо – герой, ім’я якого увічнено на Алеї Слави у Києві.

Вихованці  Закарпатського обласного палацу дитячої та юнацької творчості „ПАДІЮН” згадували та вшановували пам'ять полеглих захисників під час інформаційно-виховних бесід та п’ятихвилинок „Вшановуємо пам’ять тих, хто загинув під Дебальцево!”.

Юні художники зразкового художнього колективу „Студія образотворчого мистецтва ім. З.С. Баконія” організували тематичну виставку творчих робіт „Час плине – пам’ять залишається”. Вихованці студії пантоміми „Енергія-мім” декламували вірші з літературно-поетичної композиції „Уклін вам, воїни”, присвятивши їх трагічним і героїчним подіям  Дебальцівської операції, незламності, хоробрості і героїзму українських бійців, які поклали своє життя, відстоюючи суверенітет та цілісність нашої держави, заради мирного світання (https://youtu.be/-RdMMkcfh4A).

Тематичні заходи до Дня вшанування річниці бойових дій при Дебальцеві проведено у Закарпатському центрі туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді. Зокрема, вихованці гуртка „Пішохідний туризм” відвідали історико-краєзнавчий музей у м. Іршава, оглянули експонати новітньої історії України –  захисний бронежилет, який побував у боях, відстріляні ручні протитанкові гранатомети, бойові гільзи від артилерійських снарядів та кулеметних патронів різного калібру. Особливий інтерес викликали прапори, на яких залишили свої імена та побажання наші земляки – бійці 128-ї гірсько-піхотної бригади, що дислокується в м.Мукачево.

Андрій Світлинець, директор музею, розповів вихованцям про волонтерську групу, яка організовувала акції зі збору речей першої необхідності і транспортувала їх у Дебальцево, Слов’янськ, Піски та Щастя. В одній з таких поїздок взяв участь і сам Андрій Андрійович. Гуртківці прослухали розповідь про друга Андрія Андрійовича, який загинув у Дебальцівському котлі, – майора Віталія Постолакі, якого поважали військові за відданість, мужність і патріотизм.

Вихованці гуртка „Спортивне орієнтування” переглянули відеоролик „Мовчать слова, коли говорять кулі…”, присвячений пам’яті загиблого військового – майора  Віталія  Постолакі (https://www.youtube.com/watch?v=wL7yO6baiwg&feature=youtu.be), вшанували пам’ять полеглих українських воїнів у боях за Дебальцеве покладанням квітів до меморіальної дошки захисникам України, що встановлена на площі імені майора-розвідника Віталія Постолакі в Ужгороді.

Вихованці гуртків ,,Історичне краєзнавство” та ,,Екологічне краєзнавство” провели зустріч із ветераном АТО Олександром Давидовим, котрий розповів про участь у бойових діях на сході України, запеклі бої проти московських окупантів та проросійських сепаратистів під Дебальцевом, цинічні обстріли наших позицій ворожими російськими установками залпового вогню ,,Град”, який окупанти здійснювали зазвичай вночі.

Перші бої 15-го окремого гірсько-штурмового батальйону, в якому служив О.Давидов, відбулися на околицях Луганська. У цих боях він втратив своїх бойових побратимів  – Михайла Кулю, Сергія Мартина та Олександра Попадинця. На честь Михайла Кулі та Сергія Мартина названо вулиці в  м. Ужгород.  

Прикладом стійкості та відданості, патріотизму є завідувач відділу ЗЦТКЕСУМ Андрій Більце – ветеран АТО, захищав Україну на Донбасі і має 2 бойові поранення. Разом з іншими педагогічними працівниками він формує у юнаків і дівчат необхідні морально-вольові якості, розвиває навички військової підготовки, демонструє готовність у будь-яку хвилину стати на захист суверенітету і територіальної цілісності нашої держави.

Тематичну зустріч з майором Мирославом Яремчуком, старшим офіцером відділення призову Ужгородського об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, провели учасники освітнього процесу в Закарпатському обласному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді. Мирослав Михайлович розповів юннатам про події 2015 року, героїзм українських військовослужбовців, які мужньо вели важкі бої з агресором неоголошеної гібридної війни на сході нашої держави. Військовий офіцер звернув увагу дітей на важливість та актуальність вибору військової професії в майбутньому. Адже справжній військовий – це людина, яка є взірцем істинної мужності, героїзму, патріотизму і гордо несе звання захисника своєї країни.

Бої за Дебальцеве – одна з ключових подій в протистоянні на сході України. У них взяли участь тисячі бійців, сотні одиниць техніки і артилерії по обидва боки. Увесь світ вкотре дізнався про відвагу, силу духу і стійкість громадян України.

Нинішні заходи – це відвага і пам’ять, яка не згасне і передаватиметься від покоління до покоління як символ Віри і Надії, Любові до своєї землі і свого народу.

 

18-02-2021